Den bländande utplaceringen av rysk styrka gör europeiska säkerhetsparadigm föråldrade

I april förra året hade de ryska väpnade styrkorna utplacerats på två månader mer än 100.000 XNUMX män längs de ukrainska gränsernaskapa betydande regionala spänningar. Men i avsaknad av vissa observationer, som t.ex den massiva församlingen av Inter-arms Tactical Bataljon, stridsformatet för de ryska enheterna jämförbart med den franska interarmstaktiska gruppen, tillräckliga lager av ammunition och bränsle, förpositioneringen av stödstyrkor som fältsjukhus, denna kraftuppvisning tillät inte Kreml att övertyga västerlänningar om hotets verklighet. Emellertid ledde denna utplacering av styrkor inte till betydande förändringar i defensiva ställningar i Europa och inom Nato, det senare med tanke på att om Ryssland kunde engagera sig i denna typ av manöver, skulle det inte kunna samla och implementera en betydande stridsstyrka över tiden för att, till exempel lägga beslag på viktiga territorier.

Det tog bara 6 månader för de ryska arméerna att visa för europeiska planerare omfattningen av deras misstag. Medan de ryska arméerna från november till december 2021 satte in en väpnad styrka som väsentligen liknar den som sattes in under våren, åtog de sig, från början av januari, att avsevärt stärka sitt eget system, både kvalitativt och kvantitativt. I dag, enligt amerikansk information som överförts till OSSE, är mellan 170.000 190.000 och 115 120 ryska soldater utplacerade längs de ukrainska gränserna, och bildar 1.200 till 500 taktiska bataljoner med kombinerade vapen som sammanställer minst 50 40 stridsstridsvagnar, med stöd av cirka 35 stridsflygplan och 50 stridsflygplan. krigsfartyg som seglar i Svarta havet, och skyddas av inte mindre än XNUMX av de XNUMX luftvärnsbrigaderna i den ryska arsenalen. Dessutom finns alla stöd- och operativa styrkor på plats, såsom korsande förband, specialförband och avancerade medicinska förband.

Det ryska flygvapnet har placerat ut 500 stridsflygplan och stridsbombplan i Ukrainas omedelbara närhet, det vill säga dubbelt så många som det teoretiska antalet stridsplan som är tillgängliga för de franska arméerna.

Faktum är att om en majoritet av de mest erkända experterna på den offentliga scenen i början av krisen i november 2021 förblev försiktiga och försiktiga med Kremls verkliga mål, ställde de sig överväldigande på hypotesen om en militär offensiv mot Ukraina går långt utanför Donbass gränser, med allt mer markanta likheter med händelseförloppet som föregick det rysk-georgiska kriget 2008. Oavsett resultatet av denna kris kommer emellertid den utplacering av styrka som Ryssland utförde av Kreml att ha mycket förändrade på djupet alla säkerhetsparadigm i Europa men också i världen, och uppmanade både européer och amerikaner att radikalt revidera sina militära doktriner och sin egen försvarsplanering.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT