TKMS Meko-300 och Babcock Arrowhead 140 fregatter i final i Polen

Den polska flottan har traditionellt sett varit den dåliga relationen till Warszawas försvarsinsats. Hittills har den bara 13.000 2 soldater och ett begränsat antal fartyg, inklusive endast 2000 OH Perry-klassens fregatter som förvärvades begagnade från den amerikanska flottan i början av 650-talet, och en enda ubåt. Kiloklassen ur operativ tjänst ärvd från sovjetiska gånger. Men landet har nästan XNUMX km kustlinje vid Östersjön, en strategisk plats för att kontrollera tillgången till detta halvöppna hav som är värd för många kritiska infrastrukturer för landet och för Europa. Landet lanserade därför, för några år sedan, en ambitiös plan som syftar till att modernisera denna flotta, just för att skydda kusten och den strategiska tillgången till Östersjön.

En av aspekterna av detta program handlar om anskaffning av nya ubåtar, för vilka den franska maringruppen, tyska TKMS och svenska Kockums möter varandra. Statusen för denna tävling är osäker, särskilt eftersom Warszawa verkar ha närmat sig Stockholm för att förvärva svenska flottans 2 ubåtar av Södermanlandsklasse som snart ersätts av nya A-26 Blekinge. När det gäller ytenheter vände sig Warszawa till en början till tyska TKMS, brittiska Babcock och spanska Navantia för dess Miecznik (Svärdfisk)-program, som syftade till att bygga tre kustförsvarsfregatter. Uppenbarligen övertygade inte Navantia F-3 fregatten de polska myndigheterna, som just har meddelat att konkurrensen var nu begränsad till TKMS Meko-300s och Babcock's Arrowhead 140.

Liksom den israeliska Sa'ar 6, flirtar Meko-300 med föreställningen om arsenalskepp, med en (potentiell) eldkraft som inte skulle ha något att avundas för jagare dubbelt så stor.

Arvingen till den framgångsrika Meko-200-modellen, av vilka nästan 30 beställdes av 7 flottor runt om i världen, är Meko-300 en mer imponerande fregatt än sin föregångare, med en längd på 125 till 130 m och en deplacement på 5.500 300 ton . Det erbjöds först till Grekland under tävlingen som till slut såg framgången för Naval Groups FDI. Trots detta misslyckande är Meko-XNUMX det ett imponerande stridsfartyg, särskilt anpassat till polska förväntningar. I själva verket, som israeliska Sa'ar 6, den tyska fregatten är extremt väl beväpnad och utrustad, med 32 vertikala Mk41 silos i fören, och 36 silos för långdistansluftvärnsmissiler i mitten, med stöd av 8 till 16 anti-fartyg eller kryssningsmissiler och två system själv -skydd CIWS SeaRam. Bortom missilerna har fartyget en 127 mm Vulcano-kanon, två 35 eller 40 mm kanoner, två fjärrmanövrerade torn beväpnade med 12,7 mm tunga maskingevär, samt 2 trippel 324 mm torpedrör för anti-ubåtskrigföringen, och en SeaSpider hårt dödande anti-torpedsystem.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT