Kina erbjuder Thailand 2 Typ 039 Song-ubåtar som standby-lösning

Under 2016, efter en internationell tävling, valde de thailändska myndigheterna den kinesiska ubåten S-26T, härledd från Yuan-klassen Type 039A, för att utgöra landets ubåtsstyrka, som den kraftfulla kungliga thailändska marinen hittills saknar. Förutom tillfredsställande prestanda och tillförlitlig anaerob framdrivning, baserades det kinesiska erbjudandet på en betydande fördel, ett enhetspris på endast 460 miljoner dollar, hälften av konkurrenternas med de högsta buden. Men i sitt förslag hade Peking tagit med europeisk utrustning, i synnerhet tyska turbiner byggda av MTU, utan att ha vidtagit försiktighetsåtgärden och begärt förhandstillstånd från den tyska motortillverkaren i detta ämne.

Medan den första plåtskärningen rapporterades allmänt av media 2019, och Bangkok tillkännagav samtidigt beställningen av ytterligare 2 fartyg och ett anfallsfartyg av typ 071E från Peking, var situationen med MTU inte löst, och utan det på varandra följande produktiva stopp av Covid-krisen, det är troligt att det dödläge som drabbar detta kontrakt idag skulle ha dykt upp tidigare. Den tyska motortillverkaren vägrade faktiskt att acceptera den kinesiska ordern att utrusta de thailändska ubåtarna, vilket orsakade ytterligare förseningar på minst ett år i leveransen av den första dränkbara båten till den thailändska marinen, som inte borde ingripa nu före 2024, och detta i bästa fall.

Thailands S-26T ubåtar kommer från den kinesiska marinens AIP-drivna typ 039A Yuan

För att ta itu med detta problem, och inte riskera att se Bangkok vända sig till en annan tjänsteleverantör, har Peking just erbjudit de thailändska myndigheterna deras erbjuda två ubåtar av typ 039 Song-klass som standby-lösning, för att den thailändska marinen ska kunna bygga färdigheter i väntan på leveransen av de beställda fartygen. Den kinesiska marinen har 13 av dessa ubåtar som togs i bruk mellan 1998 och slutet av 2000-talet, Songen är föregångare till Yuan som idag utgör ryggraden i den kinesiska ubåtsflottan. Även om den saknar anaerob framdrivning, är Song fortfarande perfekt kapabla fartyg och representerar den första generationen av moderna ubåtar designade i Kina, vilket effektivt gör det möjligt för den thailändska marinen att på relativt kort sikt implementera en första undervattenskapacitet på en blomstrande teater på detta område.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT