Indonesien godkände att förvärva 36 amerikanska Boeing F-15EX

När det gäller export av militär utrustning förespråkar USA användningen av Foreign Military Sales, eller FMS, ett organ som tillåter kunder i den amerikanska vapenindustrin att dra nytta av de amerikanska arméernas priser och avtalsramverk. , snarare än att behöva förhandla om alla av dessa aspekter för varje kontrakt. Som i de flesta länder är vapenexporten också betingad av statligt tillstånd från utrikesdepartementet och kongressen, som oftast också går genom FMS. Det är i detta sammanhang som Indonesien just har sett sig själv auktoriserad att förvärva upp till 36 Boeing F-15EX tunga stridsflygplan samt en uttömmande uppsättning delar, ammunition och utrustning, allt för ett kuvert på 13 miljarder dollar. Det bör noteras att FMS nästan systematiskt tar höga antaganden om exporttillstånd, för att inte behöva återuppta ett nytt förfarande för att ha underlåtit att integrera viss utrustning eller tjänster, vilket förklarar den mycket betydande summan av budgetramen, som ska inte tas bokstavligt.

Detta tillkännagivande kommer bara en dag efter undertecknandet av ett landmärkekontrakt enligt vilket Jakarta kommer att utrusta sig med 42 Rafale F4 stridsflygplan, 6 flygplan har redan beställts. Detta är dock inte, a priori, ett amerikanskt försök att spåra ur det fransk-indonesiska programmet. Det har faktiskt gått mer än ett år sedan Jakarta tillkännagav sin avsikt att modernisera sitt flygvapen genom att samtidigt utrusta franska Rafale och amerikanska F-15EXs, detta efter att USA vägrat försäljning av F-35 i landet. I detta sammanhang betraktas F-15EX inte på något sätt som en konkurrent till Rafale av Jakarta, utan som ett kompletterande vapensystem för det franska flygplanet.

Indonesien har skrivit på ett kontrakt om att beställa 42 franska Rafale F4 stridsflygplan, i två partier, ett av 6 redan beställda flygplan, det andra av 36 flygplan som kommer att beställas inom en relativt snar framtid.

Å andra sidan försätter nog Rafale-orden, åtminstone för en tid, i glömska, Lockheed-Martins försök att erbjuda sin F-16V som ett alternativ. Det är troligt, i det här fallet, att Jakarta prioriterade den franska Rafales obestridliga prestation lika mycket som dess önskan att genomföra en alliansfri strategi, även om det amerikanska hotet om CAATSA-sanktioner slutligen fick de indonesiska myndigheterna att överge beställningen av 11 Su-35 tunga stridsflygplan för att ersätta sina egna föråldrade Su-27.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT