Oöverträffade marinstyrkor i Medelhavet

Trots franska och europeiska medlingsförsök har spänningarna mellan Ryssland, Ukraina och Nato fortsatt att intensifieras de senaste dagarna. Förutom den oavbrutna utplaceringen av nya trupper längs den ukrainska gränsen i Ryssland, Krim och Vitryssland, sägs de ryska arméerna ha åtagit sig att flytta den kraftfulla 2nd Guard Combined Arms Combined Army, stöttepelaren i Central Military District, till väst. , vilket bidrog till den massiva förstärkningen som noterats under flera dagar av den ryska offensiva anordningen vid dess västra gränser. Till dessa utplaceringar av land- och flygvapen läggs nu de från många flotta enheter, vilket skapar en oöverträffad spänning sedan det kalla kriget i Medelhavet.

Tillsammans med flera fregatter, korvetter, underrättelse- och landstigningsfartyg har den ryska flottan de senaste timmarna satt in, dess 3 tunga kryssare av Atlantklassen, betecknade Slava av NATO, i östra Medelhavet, där dessa 3 fartyg, bland de mest kraftfulla befintliga stridsenheterna, möter en Nato-flotta organiserad kring den samtidiga utplaceringen av 3 hangarfartyg, USS Harry Truman från US Navy, Cavour från den italienska marinen, och Charles de Gaulle från National Navy, eskorterad av ett dussin jagare och fregatter, och av flera ubåtar, vilket faktiskt skapar den mest intensiva koncentrationen av sjöstyrkor sedan det första Gulfkriget, eller de mörkaste timmarna av det kalla kriget.

Kryssaren Marshal Ustinov i december 2019 efter att hennes modernisering slutfördes 2016. Observera silorna för P-1000 Vulkan anti-skeppsmissiler som ger fartyget en karakteristisk siluett

I händelse av en konfrontation skulle de två marinstyrkorna med största sannolikhet ha ett identiskt uppdrag, nämligen att kontrollera, potentiellt, tillgången till Svarta havet och möjligheten att flytta marinförband in i och eller ut ur detta hav i hjärtat av havet. krisen mellan Ryssland och Ukraina. Slava-kryssarna, 186 meter långa för en deplacement på 11.500 16 ton, är utrustade med formidabel eldkraft med 1000 överljudsmissiler P-300 Vulkan med en räckvidd på 3 sjömil, och designade specifikt för att eliminera stora flottenheter som hangarfartyg och amfibiefartyg. Dessutom har varje fartyg en betydande förmåga att neka lufttillträde, med den kraftfulla Top Pair 60D-radarn och 300 S-300F-missiler, en marinversion av S-90P, med en räckvidd på 25 km och som kan mål upp till 40 km höjd, kompletterat med 130 OSA-M självförsvarsmissiler, en 6 mm dubbelpipskanon och 630 CIWS AK-30 XNUMX mm antimissilsystem.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter -

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Flash-artiklar är tillgängliga i full version i 48 timmar. Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna om analyser, nyheter och sammanfattning. Artiklar i arkivet (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Alla prenumerationer är icke bindande.


Om du vill veta mer