Florence Parly i Indonesien för att förhandla om försäljning av Rafale och Scorpene ubåtar?

Sedan i morse har Frankrikes minister för väpnade styrkor varit i Jakarta, Indonesien på en 2-dagars resa som är av strategisk betydelse för Frankrike och dess försvarsindustri. Sedan två år tillbaka har förhandlingar pågått mellan Paris och Jakarta om förvärv av Rafale-jaktflygplan för det indonesiska flygvapnet och Scorpene-ubåtar för landets flotta, i ett stort försök att modernisera de väpnade styrkor som gett upphov de senaste månaderna , till ordningen på 6 FREMM-fregatter från det italienska fincantieri och två Arrowhead 140-fregatter under lokal konstruktion med britten Babcock.

Indonesiens order på Rafale-jaktare har vid flera tillfällen meddelats som nära förestående i fransk och indonesisk press och har gett upphov till många tjuvstarter. Men denna tro, det verkar som att fördrivningen av Florence Parly inte görs tom. Verkligen, enligt journalisten Michel Cabirol, särskilt välinformerad om försvarsindustrifrågor, har Jakarta redan beställt 6 flygplan från Dassault Aviation, med hjälp avbudgeten planerade initialt att förvärva de 11 ryska Su-35:or som drabbats av amerikanska sanktioner. Om uppgifterna inte har bekräftats av vare sig Dassault eller av Försvarsmakten har den inte heller nekats 24 timmar efter publiceringen, vilket tyder på att den verkligen är exakt, men att industrimannen som minister i högsta grad hade föredragit att hålla denna signatur konfidentiell tills vidare.

Jakarta tillkännagav annulleringen av sin Su-35-beställning, till stor del på grund av hot om sanktioner från USA enligt CAATSA-lagstiftningen

Det råder faktiskt ingen tvekan om att Indonesien siktar på en mycket större flygplansflotta än bara 6 Rafales, även om landet är vant vid mikroflottor, i synnerhet på grund av växande spänningar med Peking i Kinasjön. I själva verket är Florence Parlys resa, dessutom under två dagar, troligen avsedd för att förhandla fram ett mycket större kontrakt, vi talar om 30 till 36 flygplan, men också de villkor för finansiering och ekonomisk ersättning som är knutna till den, med syftet att meddela före dess avgång en ny fast och betydande order från en sjunde internationell kund för det franska flygplanet. Ämnet sägs vara särskilt svårt på grund av indonesiska förväntningar på detta område, de senare har därmed tvingat Rysslands hand att acceptera en del av betalningen för Su-7-kontraktet (slutligen annullerat) i palmolja.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT