Ryska militära utplaceringar runt Ukraina når kritisk tröskel

Sedan flera månader tillbaka, sedan november 2021, har de ryska arméerna utplacerat och stationerat ett stort antal trupper runt Ukraina, vare sig det är längs gränsen till Donbass, på Krim och längs den norra gränsen från landet. På Fun i december gjorde fysiska observationer och satellitobservationer det möjligt att uppskatta antalet utplacerade soldater i omedelbar närhet av Ukrainas gränser till 100.000 30.000, och till cirka sextio antalet kombinerade vapenbataljoner, den ryska motsvarigheten till Battle Group Inter- Armes, eller GTIA, franska, konstituerade. Men under de senaste dagarna har Moskva gått vidare till en betydande förstärkning av de utplacerade styrkorna, med en förstärkning av 60 165 soldater som skickats till Vitryssland, inklusive en majoritet av luftburna styrkor, och accelerationen av antalet sammansatta vapenbataljoner för att nå hundra , eller 175 % av landets teoretiska operativa styrkor, idag mellan 70 och XNUMX potentiella kombinerade vapenbataljoner och XNUMX brigader.

Samtidigt har Moskva påbörjat en omfattande omplacering av sina marina tillgångar, med övningar i Atlanten, Medelhavet och Svarta havet, som samlar sammanlagt 140 fartyg, och med det förmodade syftet att flytta några av dessa enheter utplacerade så långt i Nordatlanten, i Östersjön och i Medelhavet mot Svarta havet. Faktum är att om mindre än en vecka kommer de ryska väpnade styrkorna att ha samlat en tillräcklig operativ anordning för att genomföra en flerfrontsoffensiv operation, inklusive sjö- och luftburen, mot Ukraina, vilket förklarar intensifieringen av de defensiva förberedelserna i Kiev. samt diplomatisk balett för att försöka avskaffa denna kris med potentiella kritiska konsekvenser för Europa.

under täckmantel av binationella övningar har Ryssland de senaste dagarna utplacerat ett stort antal trupper i Vitryssland, särskilt luftburna styrkor.

Men en generaliserad offensiv mot Ukraina skulle vara ett mycket farligt åtagande för Moskva, på grund av den enorma militära styrka som samlats. Å ena sidan, även om de är beväpnade med mindre avancerad utrustning, och i mindre mängder, är de ukrainska väpnade styrkorna långt ifrån försumbara och ställer in en stark landstyrka på mer än 200.000 1500 man uppdelad i ett tjugotal brigader bepansrade, mekaniserade eller motoriserade, och med mer än 64 stridsstridsvagnar, för mer än hälften av de moderniserade T-72:orna, resten består av T780 och 2500 också moderniserade, 1 infanteristridsfordon BMP 2-3-2 och ett drygt tusen självgående artillerisystem , inklusive ett sextiotal 19SXNUMX Msta-S.

Till dessa linjeenheter läggs tre elitenheter, 10:e bergsbrigaden, 85:e luftanfallsbrigaden och 36:e marininfanteribrigaden, som kan utföra mycket högintensiva operationer och spela lika med de bästa ryska enheterna. Å andra sidan saknar dessa styrkor kapacitet i luftdomänen, med mindre än 80 Mig-29 och Su-27 jaktplan i den teoretiska flottan, som stöds av ett trettiotal Su-24 och Su-25 bombplan, och om luftvärnsförsvar är många, med nästan 500 S-300PT/S, Kub (SA-6), Buk och TOR-system, dessa är i huvudsak föråldrade material, som dessutom är av sovjetiskt ursprung och därför perfekt kända för de ryska flygvapnet. Dess sjöstyrkor består slutligen av en ur funktion fregatt, samt några lätta patrullbåtar, oförmögna att utgöra något motstånd mot den ryska Svartahavsflottan.

den 10:e bergsbrigaden är en av elitenheterna i den ukrainska armén

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT