Mot ett misslyckande i Ryssland-NATO-förhandlingarna?

Förhandlingarna som förs denna vecka i Genève mellan representanterna för Ryska federationen och de från det västra lägret, inklusive USA och Nato, har sedan i går kväll upplevt en allvarlig hårdnande efter avslaget, allt som allt förutsägbart, av Västerlänningar av kraven i form av ett ultimatum som ställts på bordet av Kreml. Sedan dess har situationen fortsatt att försämras; och uttalandena, som till stor del kommer från den ryska sidan, väcker farhågor för en mycket allvarlig skärpning av relationerna mellan de två lägren, vilket till och med kan leda till en väpnad konflikt, i Ukraina eller till och med utanför.

Låt oss påminna om att Ryssland kräver flera stora eftergifter från Nato för att hoppas på en normalisering av de bilaterala förbindelserna, inklusive stoppandet av Natos utvidgning österut, inklusive när det gäller medlemsländer i EU som Sverige och Finland, den västra åtagande att inte stödja Kiev militärt, tillbakadragandet av amerikanska trupper från länder som tillhör fd Sovjetunionen och tidigare medlemmar av Warszawapakten, och upphörande av gemensamma övningar i dessa länder. Moskva kräver med andra ord av västvärlden att Natos princip om gemensamt skydd fråntas sin substans med hänsyn till de länder som tidigare tillhörde dess inflytandesfär. Som sådana avslöjar orden som valts av den ryska delegationen för det ryska tänkandet idag, eftersom dessa länder, tidigare allierade till Ryssland, enligt dem befann sig "föräldralösa" efter Sovjetunionens kollaps och tillfångatogs av väst för att stärka sina positioner. Moskva anser inte vid något tillfälle sitt eget ansvar i polackernas, balternas och ungrarnas önskan att ansluta sig till EU och särskilt Nato för att skydda sig från rysk militärmakt, och verkar bara uppfatta internationell geopolitik som en konfrontation av inflytandesfärer.

Två Mirage 2000-5Fs utför en flygning efter en tangoscramble den 21 augusti 2018 på Ämari Air Base i Estland.

Uppenbarligen verkar det otänkbart för de västerländska lägren att acceptera sådana villkor. Uppenbarligen hoppades de amerikanska och europeiska förhandlarna att de ryska kraven under dessa möten skulle kunna ersättas av andra förslag, som till exempel garantin att inte placera ut amerikanska kärnvapen på dessa länders mark, eller minskning av större övningar nära de ryska eller vitryska gränserna, eftersom det idag verkar som att Moskva och Minsk gör gemensam sak på alla sätt. Målet var uppenbarligen att blidka de ryska förhandlarna genom att föreslå vägar ut, samtidigt som man lämnar spöket av mycket stränga sanktioner mot Ryssland och mot de ryska ledarna, inklusive Vladimir Putin, om Moskva skulle bestå.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter - från €1 den första månaden

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna om analyser, nyheter och sammanfattning. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Alla prenumerationer är icke bindande.


Om du vill veta mer

Kommentarer är stängda.

Meta-försvar

GRATIS
SIKT