Su-75 Checkmate återvänder till UAE i ett försök att definitivt lämna F-35

- Annons -

Förenade Arabemiraten identifierades som en strategisk prospekt av Rostec, och detta från början av kommunikationen kring detta program. Moskva och Abu Dhabi har faktiskt diskuterat ett gemensamt program för lätta stridsflygplan i flera år, medan arabstaten redan har köpt flera stor utrustning från ryska industrimän, inklusive Pantsir S-1 luftvärnssystemet. Med tillkännagivandet av Förenade Arabemiratens avsikt att förvärva 50 F-35A från USA, minskade chanserna för det ryska försvarsindustriella konglomeratet att etablera sig i landet dramatiskt. När Joe Biden lade upp detta program efter hans anslutning till Vita huset väcktes ryska förhoppningar på nytt, och Su-75 var i centrum för uppmärksamheten vid Dubai Air Show i november 2021.

Men det är det utan tvekan ordern på 80 plan Rafale nära Frankrike tillkännagav i december 2021, sedan tillkännagivandet av avbrytandet av förhandlingarna mellan Abu Dhabi och Washington i ämnet F-35 på grund av bristen på framsteg under ett år, vilket gav färg åt de ryska ambitionerna för sin enhet gentemot denna kund. Sedan dessa, flerdubblar de ryska tjänsterna öppningarna i ett försök att locka myndigheterna i Förenade Arabemiraten att överväga samarbete inom ramen för utvecklingen av schackmatten. Och argument, ryssarna saknas inte, sedan enligt DefenseNews hemsida, skulle de inte tveka att erbjuda en samproduktion på 60 % / 40 % basis av Su-75, med mycket viktiga teknologiöverföringar till nyckeln för flyg- och försvarsindustrin i Förenade Arabemiraten, med en strategisk ambition från Land.

F35A israeliska militära allianser | Försvarsanalys | Stridsflygplan
Idag har bara Israel fått förvärva F-35 i Mellanöstern, en förmån som den judiska staten gör allt för att bevara.

Faktum är att det ryska erbjudandet verkar mycket attraktivt för Abu Dhabi och skulle kunna tolkas som ett närmande mellan Förenade Arabemiraten och Ryssland. Vi måste dock vara försiktiga med en sådan tolkning. Den mest sannolika hypotesen är faktiskt att Abu Dhabi här skulle återge den strategi som implementerades av Riyadh 2017, närSaudiarabien tillkännager order på S-400-batterier från Ryssland efter att Washington blockerat exporttillstånd för visst kritiskt militärt material som svar på den saudiska interventionen i Jemen. Men några månader senare fick Saudiarabien beställa nya Patriot PAC-3 batterier och speciellt förvärvet av THAAD antimissilbatterier, och blev det första landet som kunde förvärva detta särskilt känsliga system.

- Annons -

LOGO meta försvar 70 Militära allianser | Försvarsanalys | Stridsflygplan

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
alla artiklar utan reklam, från €1,99.


Nyhetsbrev prenumeration

- Annons -

Registrera dig för Meta-Defense nyhetsbrev att ta emot
senaste modeartiklarna dagligen eller veckovis

- Annons -

För vidare

2 Kommentarer

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna