Su-75 Checkmate återvänder till UAE i ett försök att definitivt lämna F-35

Förenade Arabemiraten identifierades som ett strategiskt perspektiv av Rostec, redan från början av kommunikationen kring detta program. Moskva och Abu Dhabi har verkligen diskuterat ett gemensamt program för lätta stridsflygplan i flera år, medan arabstaten redan har köpt flera stora delar av utrustning från ryska tillverkare, inklusive Pantsir S-1 luftvärnssystemet. Med tillkännagivandet av Emiratis avsikt att förvärva 50 F-35A från USA, minskade chanserna för det ryska försvarsindustriella konglomeratet att tvinga sig själva i landet drastiskt. När Joe Biden lade detta program på is efter sin anslutning till Vita huset, väcktes ryska förhoppningar till liv, och Su-75 var i centrum för uppmärksamheten vid Dubai Air Show i november 2021.

Men det är otvivelaktigt storleksordningen 80 Rafale-plan från Frankrike tillkännagav i december 2021, sedan tillkännagivandet av avbrytandet av förhandlingarna mellan Abu Dhabi och Washington i ämnet F-35 på grund av bristen på framsteg under ett år, vilket gav ny färg åt ryska ambitioner för sin enhet gentemot denna klient. Sedan dess har den ryska tjänsten mångfaldigat sina vändningar i ett försök att locka emiratiska myndigheter att överväga samarbete inom ramen för utvecklingen av schackmatt. Och argument, ryssarna saknas inte, sedan enligt DefenseNews hemsida, skulle de inte tveka att föreslå samproduktion på 60%/40%-basis för Su-75, med mycket betydande tekniköverföringar på spel för UAE:s flyg- och försvarsindustri, föremål för en strategisk ambition från landets sida .

Idag är det bara Israel som har fått tillstånd att förvärva F-35 i Mellanöstern, en fördel som den judiska staten gör allt för att bevara.

Faktum är att det ryska erbjudandet verkar mycket attraktivt för Abu Dhabi och skulle kunna tolkas som ett närmande mellan Förenade Arabemiraten och Ryssland. Man måste dock vara försiktig med en sådan tolkning. Den mest sannolika hypotesen är faktiskt att Abu Dhabi här skulle återge den strategi som implementerades av Riyadh 2017, närSaudiarabien tillkännager beställning av S-400-batterier från Ryssland efter att Washington blockerat exporttillstånd för viss kritisk militär utrustning som svar på den saudiska interventionen i Jemen. Men några månader senare fick Saudiarabien beställa nya Patriot PAC-3 batterier och speciellt förvärvet av THAAD antimissilbatterier, och blev det första landet som kunde förvärva detta särskilt känsliga system.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter -

Artiklarna i full åtkomst är tillgängliga i avsnittet "Gratis föremål". Flash-artiklarna är tillgängliga i full version i 48 timmar. Prenumeranter har tillgång till de fullständiga analys-, nyheterna och syntesartiklarna. Artiklar i arkivet (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Köp av prenumerationer är endast tillgängligt från webbplatsen - avsnittet Prenumerationer och verktyg


Om du vill veta mer

Meta-försvar

GRATIS
SIKT