Rafales 5 tillgångar mot Super Hornet för indisk marinflyg

Rafale M1, det första flygplanet i programmet avsett för fransk marinflyg, är idag i centrum för uppmärksamheten för Dassault Aviation och hela Rafale-teamet. Det är det verkligen detta flygplan som skickades den 6 januari till den indiska marinflygbasen i Goa för att visa sin förmåga att manövreras från en plattform av Ski-Jump-typ och inte från ett hangarfartyg utrustat med katapulter. Dessa tester, av vilka det första ägde rum i morse och ägde rum nominellt, kommer att pågå till början av februari och kommer att göra det möjligt att inte bara validera flygplanets förmåga att ta luft från denna språngbräda, utan också att validera dess prestanda i den här konfigurationen, i synnerhet när det gäller bärförmåga i termer av bränsle och beväpning, som båda samtidigt påverkar startvikten och luftmotståndet eftersom Rafale och dess två M88-turbojets kommer att behöva kompensera för att starta.

Rafale-konkurrenten i denna tävling som involverar 36 till 57 flygplan avsedda att operera från de två hangarfartygen med språngbrädor från den indiska flottan, INS Vikramaditya som för närvarande är i drift och INS Vikrant, som slutför sina drifttester, är ingen mindre än F/A-18 E/F Super Hornet från amerikanska Boeing, som kommer att behöva gå igenom samma testfas som Rafale i Goa under mars månad. I denna avgörande konkurrens för de två tillverkarna har franska Rafale flera mycket viktiga tillgångar, totalt fem, som sannolikt kommer att övertyga New Delhi och den indiska flottan inför de många argument och påtryckningar som Washington utövar för att gynna sina egna flygplan.

1- Små dimensioner med viktiga konsekvenser

Rafales främsta tillgång i denna tävling är dess reducerade storlek, i synnerhet mot Super Hornet. Med en längd på 15,27 m för ett vingspann på 10,86 meter är Rafale verkligen 3 meter kortare och 3 meter smalare än Super Hornet, dess 18,62 meter långa och dess vingspann på 13,62. Framförallt är den av mindre dimensioner än Mig-29K, 17,3 meter lång och med ett vingspann på 12 meter, den anordning som idag utrustar den indiska sjöflygets stridsflottiljer och kring vilken indiska hangarfartyg konstruerades. Konsekvenserna av dessa minskade dimensioner på det franska flygplanet är verkligen mycket viktiga för den indiska flottan, eftersom det inte kommer att kräva någon anpassning av den befintliga infrastrukturen som ska sättas in ombord på de befintliga hangarfartygen, särskilt när det gäller de två hissarna som tillåter överföring av flygplanet från flygdäcket till hangarerna. Det verkar dock som om Super Hornet på grund av sin längd skulle påtvinga betydande ändringar av denna infrastruktur, vilket skulle orsaka extra kostnader, immobilisering av fartyg och ytterligare förseningar.

Det nya indiska hangarfartyget INS Vikrant kommer att förklaras operativt i år. Allt det behöver är moderna stridsflygplan för att bli ett kraftfullt stridsfartyg.

Å andra sidan kommer dessa reducerade dimensioner att tillåta de indiska hangarfartygen att bära fler Rafales än Super Hornets. Således kommer INS Vikramaditya bara att kunna ta emot och implementera 10 eller 11 Super Hornets i bästa fall, mot 14 Rafale. Men ett hangarfartygs operativa kraft, dess förmåga att försvara sig och att slå, beror direkt på antalet flygplan som det kan använda, och en skillnad på 30 till 40 % i format för jakten ombord är naturligtvis en stor fråga, särskilt inför kinesiska fartyg som själva går ombord på ett tjugotal J-15. Observera att enligt den indiska pressen skulle Rafale också vara kompatibel med landningsspeglar och stoppsträngar på indiska hangarfartyg, till skillnad från Super Hornet.

2- Potentiellt högre prestanda

Om Super-Hornet är mer imponerande än Rafale är den också tyngre, med en tomvikt på 14,5 ton mot 10,2 ton för det franska flygplanet. Vingeområdet för de två flygplanen är relativt nära, med 45,7 m2 för Rafale mot 46,5 m2 för Super-Hornet. För att driva sig själv bär F/A 18 E/F två General Electric F414-reaktorer som var och en utvecklar 63,2 KN torr och 97,9 KN med efterförbränning, där de två Rafale M88:arna bara utvecklar 50 KN vid sek och 75 KN med efterförbränning. Bränsle- och beväpningskapaciteten hos Super-Hornet, 15 ton för en maximal startvikt på 29,5 ton, är dock strikt identisk med Rafales med en maximal startvikt på 25 ton.

Med en tom massa som är mer än 4 ton större än Rafale M, och en motsvarande vingarea, förbrukar Super Hornet mycket mer energi för att bära samma nyttolast som Rafale.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter - från €1 den första månaden

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna om analyser, nyheter och sammanfattning. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Alla prenumerationer är icke bindande.


Om du vill veta mer

Kommentarer är stängda.

Meta-försvar

GRATIS
SIKT