Tyskland vill bedöma F-35:ans intresse att ersätta sin Tornado

"Oh, What a Surprise" kommer att säga det mest cyniska. Enligt den tyska sajten Die Zeit, skulle den nya försvarsministern Christine Lambrecht verkligen ha åtagit sig att ompröva beslutet från den som föregick henne i funktionen, Annegret Kramp-Karrenbauer, som 2020 hade skiljerätt till förmån för förvärvet av 30 Boeing F/A 18 E/F Super Hornet jaktbombplan och 15 EA-18G Growler elektroniska stridsflygplan för att ersätta Tornado tillägnad Natos delade kärnvapenuppdrag respektive Tornado ECR för elektronisk krigföring och undertryckande av motståndarens luftvärnsförsvar. Enligt artikeln skulle den tyske ministern, i samförstånd med förbundskansler Olaf Scholz, ha inlett en konsultation för att studera relevansen av att skaffa F-35A snarare än Super Hornets, men också en elektronisk krigföringsversion av Typhoon i stället för Growler, för att ersätta Tornado dedikerad till dessa uppdrag. Frågan är, har hon verkligen andra val ?

Faktum är att domaren av Annegret Kramp-Karrenbauer såg mer ut som en stövel i beröring än ett riktigt beslut, så många okända återstod. För det första hade varken Pentagon, Nato eller ens den amerikanska flottan hittills övervägt att kvalificera Super Hornet för att använda Natos standardatombomb, B61-Mod12. De enda enheterna som var kvalificerade för denna ammunition var 2020 när det tyska beslutet tillkännagavs, F-35A, F15E, F16 C/D och B2 Spirit. Genom att gynna Super Hornet framför Lightning 2, hoppades Berlin därför att få Washington att ändra sina positioner och att integrera enheten i kvalificeringsprogrammet för kärnvapen. Men så var inte fallet, och för närvarande har inget beslut till förmån för denna kvalificering tillkännagivits över Atlanten, särskilt eftersom de 4 andra länderna som deltar i detta Nato delade avskräckningsuppdrag, Belgien, Italien, Nederländerna och Turkiet, implementerar eller har planerat att göra det, F-35A eller F-16 (fallet med Turkiet). Med andra ord, utanför Berlin, ingen behöver en B61-Mod12-kvalificerad Super Hornet.

super hornet boeing 2 tyskland | Försvarsanalys | Kärnvapen
Den svarta strimmen 2021 verkar fortsätta för Boeings Super Hornet, som ser sin största potentiella kund, Tyskland, dra sig ur igen och ompröva F-35A-hypotesen

Dessutom, även om det amerikanska flygplanet har deltagit i alla de senaste stora tävlingarna mot F-35 såväl som mot Rafale och Typhoon, den har inte etablerat sig i någon av dem och har inte registrerat några exportorder sedan 2015 och den kuwaitiska ordern. Det eliminerades särskilt från de 3 mest lovande tävlingarna för det som syftade till att ersätta F/A 18 Hornets i Kanada, Finland och Schweiz. Indien för att utrusta ländernas hangarfartyg, de är enligt många bedömare låga i bästa fall. Slutligen avser den amerikanska flottan att stoppa förvärvet av nya flygplan senast räkenskapsåret 2023, de 12 flygplanen som beställdes 2022 har endast beställts av kongressens beslut att behålla Saint-Louis produktionslinje.

Med andra ord är framtiden för Super Hornet mer än osäker, även på kort sikt, och att satsa på denna apparat för Berlin var utan tvekan en risk, delvis betingad av politiska påtryckningar från Paris att bevara det fransk-tyska FCAS-programmet från eventuella störningar i samband med förvärvet av F-35:or. Men de svårigheter som man stött på idag och som leder till en omprövning av skiljedomen som gjordes 2020 var åtminstone förutsägbara. Vi kan därför undra i vilken utsträckning sekvensen som inleds i dag inte förutsågs av de tyska myndigheterna. Faktum är att ett beslut till förmån för F-35 skulle utan tvekan ha skapat betydande spänningar i det fransk-tyska paret om FCAS-programmet 2020, medan det fortfarande var i sin linda. Å andra sidan är det osannolikt, idag, att Frankrike kommer att reagera med så stor beslutsamhet inför en förändring av riktningen från Berlin i denna fråga, nu när överenskommelserna och finansieringen av demonstranternas designfas har godkänts. på båda sidor om Rhen, med risk för att hota hållbarheten i detta strategiska program för den franska verkställande makten.

Tyska Tornado utrustad med HARM-missilen Tyskland | Försvarsanalys | Kärnvapen
Luftwaffe är idag det enda europeiska flygvapnet som har ett flygplan dedikerat till elektronisk krigföring och förtrycksuppdrag, Tornado ECR

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam.

Meta-Defense firar 5-årsjubileum!

LOGO meta defense 114 Tyskland | Försvarsanalys | Kärnvapen

- 20% på ditt Classic- eller Premium-abonnemang, med koden Metanniv24

Erbjudandet gäller från 10 till 20 maj för onlineprenumeration av en ny Classic eller Premium, års- eller veckoprenumeration på Meta-Defense webbplats.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna