Den första grekiska Rafale-operationen bara 12 månader efter Atenordern

De första 6 Rafale-stridsflygplanen beställda av Grekland i januari 2021 kommer att ansluta sig till den 114:e stridsskvadronen vid Tanagra-basen i Boeotia, norr om Aten, mellan 17 och 19 januari 2022, knappt ett år efter att den första ordern på 18 flygplan, inklusive 12 begagnade flygplan från flygvapnet och rymdflottan och moderniserades till F3R-standarden av Dassault Aviation, undertecknades. Denna flygbas, nära den lokala industrimannen HAI, hade tidigare varit värd för den grekiska F1-hägringen från 1973 till 2003, sedan 2000-5 för de grekiska flygvapnets hägring sedan 2007. Flygplanet kommer att anlända direkt från Merignac med sina besättningar och flygplan, tekniska team som för närvarande utbildas i Frankrike.

Även om en viss fördröjning kommer att vara nödvändig för att göra 6 Rafale, två tvåsitsiga Rafale B och fyra enkelsitsiga Rafale C, från Tanagra flygbas i full drift, med byggandet av ny infrastruktur dedikerad till deras underhåll, är denna snabba leverans utan tvekan märken ett stort steg i moderniseringen av det grekiska flygvapnet, i synnerhet för att kontrollera luftrummet över Egeiska havet. Det är därför denna ankomst kommer att bli föremål för ett firande i närvaro av premiärminister Kyriakos Mitsotakis samt ett stort antal tjänstemän från försvarsministeriet.

6 av de 12 begagnade Rafale som kommer att gå till Grekland erbjöds av Frankrike, Aten hade bara behövt betala för sin modernisering till F3R-standarden

Det är utan tvekan en framgång för den grekiske ledaren, som bara två år efter sitt val kan presentera de första effekterna av sin strategi att modernisera det grekiska försvarsverktyget, i synnerhet mot Turkiet, med kommandot 24 Rafale, 3 FDI-fregatter, 6 MH -60R anti-ubåtskrigföringshelikoptrar, och förhandlingarna gick framåt om flera andra program, inklusive det som syftade till bygga 5 moderna korvetter på hellenska varv. Aten skulle också föra samtal med Washington om att skaffa en skvadron (18 flygplan?) F-35A för att komplettera sitt flygvapen, och ersätta den äldsta av dess F-16 som inte kunde moderniseras till Block70-standarden. Faktum är att de grekiska myndigheterna inom bara några år har lyckats avsevärt modifiera den mycket ogynnsamma maktbalansen som rådde mot de turkiska arméerna, och även gynnas på detta område av externa faktorer, såsom Turkiets ekonomiska och monetära kollaps, och amerikanska och europeiska sanktioner mot Ankara efter den militära interventionen i Syrien.

Det kommer dock att kvarstå ett enormt projekt att ta itu med för Aten, efter moderniseringen av dess flotta och dess flygvapen, att modernisera dess landstyrkor och ersätta de cirka 5000 900 pansarfordon av olika typer som idag är föråldrade, som 1 eller så Leopard 48 och M4000 Patton stridsvagnar som fortfarande är i tjänst, eller 1 eller så BMP-113 och M2000 pansarfartyg och derivat som utgör huvuddelen av den utrustning som fortfarande är i tjänst med de grekiska markstyrkorna. Totalt, och för att svara på det nya formatet av detta, kommer Aten att behöva förvärva, under de kommande åren, mellan 2500 och 200 medelstora pansarfordon och mellan 400 och XNUMX tunga pansarfordon, för att behålla sin avskräckande kraft mot Ankara, som för sin del också har genomfört ett stort moderniseringsarbete i dessa områden.

Den stora majoriteten av pansarflottan av den grekiska arméns markstyrkor är idag föråldrad, som denna Leopard 1A5 som fortfarande är i tjänst.

Faktum kvarstår att de grekiska väpnade styrkorna, med tanke på sin befolkning på endast 10 miljoner invånare och dess ekonomiska vikt på knappt 200 miljarder dollar, lyckas upprätthålla och modernisera en mer än betydande militärmakt, genom att anpassa mer än 140 stridsflygplan. , 10 till 12 fregatter, 10 attackubåtar samt en mekaniserad kår på mer än 100.000 4500 soldater och 2,8 5,5 pansarfordon. Denna försvarsinsats, som nådde 2010 % av BNP för en årlig budget på 3,5 miljarder dollar, är också helt under kontroll i samband med den nuvarande tillväxten av den grekiska ekonomin som håller på att återhämta sig från det mycket svåra årtiondet 70, och som idag visar en genomsnittlig tillväxt (exklusive covid) på XNUMX % per år, medan försvarsfrågor är ett viktigt ämne för många greker, som i sin majoritet stöder regeringens ansträngningar på detta område, XNUMX % av dem anser att Turkiet utgör en betydande militärt hot mot landet.

Aten har åtagit sig att modernisera 80 av sina F-16 jaktplan till Viper Block 70-standarden

Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT