Konkurrensen pågår mellan Naval Group, Fincantieri och Damen om grekiska korvetter

Tävlingen om konstruktion och leverans av 5 korvetter till den grekiska flottan kan mycket väl vara en upprepning av det som rasade i ämnet fregatter, och som slutligen såg att Aten dömde till förmån för fregatten för försvar och intervention eller FDI Belharra från Naval Group i september förra året, efter två år av intensiva förhandlingar och sensationella vändningar. Som tidigare, trots avancerade diskussioner om denna fråga mellan den franska tillverkaren och de grekiska myndigheterna, de europeiska och amerikanska konkurrenterna till Naval Group är fast beslutna att inte underlätta förhandlingarna, med många motförslag och mediaslag. Idag erbjuds därför 3 modeller officiellt i Aten i denna tävling som rör den lokala konstruktionen av 5 universalkorvetter från 2.500 3000 till 3 200 ton och moderniseringen av de 2500 Meko 10514HN-fregatterna i tjänst med den grekiska flottan: Gowind 2016 från Naval Group , Sigma XNUMX från Damen och Doha från italienska Fincantieri, härledd från den modell som såldes i Qatar XNUMX.

De 3 modellerna som erbjuds till Grekland

102 meter lång för ett deplacement på 2,500 XNUMX ton, Naval Group Gowind 2500 är en mycket balanserad och ekonomisk multifunktionskorvett, redan exporterat till Egypten (4 enheter), Malaysia (6 avlånga enheter) och beställt av Rumänien (4 enheter) och Förenade Arabemiraten (2 enheter). Modulär och mångsidig, den bär, i standardkonfiguration, en 76 mm kanon, 4 eller 8 långdistansflygskyddsmissiler som MM40 Block 3C Exocet, 16 vertikala celler för MICA VL (NG) luftvärnsmissiler, samt 2 trippeltorpedutskjutare för Mu-90 lätta anti-ubåtstorpeder. Fartyget har också en hangar och en plattform för att driva en 10 tons helikopter. Mycket balanserad på alla områden, Gowind 2.500 är särskilt effektiv i anti-ubåtskrigföring, särskilt med det utmärkta CAPTAS-2 släpna ekolodet med variabelt djup och Kingklip-skrov-ekolod, och har en kraftfull 3D SMART-S Mk2-radar från Thales. Denna bekräftelse, som behålls av Egypten, är dock endast vägledande, eftersom till exempel Emiratiskorvetterna bär 16 Mk56-silos för ESSM-missiler, istället för MICA VL-celler, och ett SeaRam självförsvarssystem.

Naval Group Gowind 2500 erbjuder ett utmärkt pris-prestanda-förhållande och avancerad prestanda, särskilt inom området anti-ubåt och anti-ytkrigföring.

Sigma 10514 från det holländska företaget Damen har dimensioner jämförbara med Gowind, med en längd på 105 meter för en deplacement på 2.350 2 ton. Den har behållits till denna dag av den indonesiska flottan som beställde 8 fartyg i Damen för att bilda Martadinata-klassen, och 2500 långvariga beväpnade patrullfartyg under kommando av den mexikanska flottan härledda från samma modell. Utrustningen som erbjuds till Hellenic Navy av Damen är strikt identisk med den för Gowind 16 från Naval Group, med 76 MICA VL, en 8 mm pistol, 40 MM2 Exocet och 90 trippelrör för Mu3-torpeder, uppbackad av en 2D Smart-radar - S Mk2, och en Kingklip / CAPTAS XNUMX ekolodssvit. Konfigurationen av flygsektionen är också identisk.

Sigma 10514-korvetten är på många sätt perfekt jämförbar med Gowind. Modellen som erbjuds till Hellenic Navy använder också samma komponenter och system som Naval Group-korvetten.

De senaste inkomna i tävlingen, Fincantieri Doha-klassens korvetter är mer imponerande, med en längd på 107 meter och en deplacement på 3.250 2 ton. De är också, åtminstone i sin version som exporteras till Qatar, bättre beväpnade, med 50 Sylver 16-system för att rymma 30 Aster 8 långdistansluftvärnsmissiler implementerade tack vare Leonardos Kronos-radar, tillsammans med 76 missiler. Anti-ship Exocet, en XNUMX mm pistol och ett SeaRam-system. Å andra sidan var fartyget inte designat för anti-ubåtskrigföring, eftersom det varken hade skrovekolod eller bogserat ekolod i den version som säljs i Qatar. Dessutom är de dyrare än sina franska och holländska motsvarigheter, med ett aviserat pris på 2 miljarder euro för 5 fartyg, jämfört med 1,65 miljarder euro för Damen och 1,7 miljarder euro för Naval Group.

Nycklarna till grekiskt skiljeförfarande

Även om det har sina kvaliteter framstår därför Fincantieris erbjudande åtminstone off-center med avseende på franska och holländska erbjudanden, som bättre möter den grekiska flottans behov. Det har faktiskt redan beställt 3 perfekt kapabla fartyg inom luftvärnsförsvaret med FDI Belharra från Naval Group, för att kontrollera fiendens lufthot, med i synnerhet en mycket kraftfull SeaFire 500-radar som kan skapa en luftzon. uteslutning av 35.000 2 kmXNUMX per fartyg. Å andra sidan, även om IDF också är utmärkta plattformar för krig mot ubåtar, kräver behovet i detta område, och i det för krig mot fartyg, en bredare fördelning av resurser för att skydda havet. Dessutom, som tidigare nämnts, även om Doha skulle utrustas med ett ekolodssystem, var dessa fartyg inte designade för detta uppdrag, och deras prestanda skulle i själva verket vara begränsad i detta område.

Designade för luftvärnskrigföring lider Doha-klassens korvetter av bristen på anti-ubåtskapacitet i den version som exporteras till Qatar.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT