Vilka är konsekvenserna av Pakistans förvärv av 25 kinesiska J-10CE-stridsflygplan?

Pakistanska myndigheter har studerat möjligheten att skaffa en flotta av enmotoriga J-13-jaktplan från Peking i 2008 år sedan 10, och ett flertal rykten har vid flera tillfällen meddelat att ordern är nära förestående. Det är nu saker gjorda, sedan de bekräftade att de hade undertecknat ett kontrakt för att förvärva 25 J-10CE, exportversion av J-10C i tjänst med Air Force of the People's Liberation Army, för att utrusta två skvadroner med 12 flygplan. Om kontraktsbeloppet inte nämns, verkar dess tidsplan särskilt kort, eftersom det är frågan om att presentera den nya enheten under firandet av Republikens dag, den 23 mars, en av landets två nationella helgdagar, hypotesen ackrediterad genom observationer på produktionsplatsen för flygplanstillverkaren i Chengdu som tillverkar det kinesiska jaktplanet. Utöver de traditionella frågorna om hållning i den indo-pakistanska oppositionen, kommer dessa jägares ankomst avsevärt att rubba maktbalansen i denna region av världen som redan är präglad av betydande spänningar mellan kärnvapenmakter.

Ett svar på ankomsten av den indiska Rafale

Det råder ingen tvekan, och detta tillkännages för övrigt öppet av de pakistanska myndigheterna själva, att förvärvet av dessa 25 stridsflygplan för det pakistanska flygvapnet utgör ett svar på ibruktagandet av de 36 Rafale-flygplan som förvärvats av Indien till Frankrike. Det kinesiska jaktplanet har faktiskt många egenskaper som, utan att motsvara det franska flygplanets prestanda, gör det till en mycket allvarligare motståndare än F-16 och JF-17 tjänstgör för närvarande med Pakistans flygvapen. Utöver sin AESA-radar kan J-10CE verkligen använda modern ammunition, såsom den infraröda guidade missilen PL-10 mycket effektivare än sin föregångare, PL-8, och särskilt långdistansmissilen PL-15E , export version av PL-15, givet att ha en räckvidd i storleksordningen 150 km, vilket ger ett direkt svar på Meteor och på Mica / NG implementerade av indiska Rafales.

en av de mest anmärkningsvärda egenskaperna hos J-10CE är dess förmåga att implementera de nya kinesiska luft-till-luft-missilerna PL-10 (yttre pyloner) med infraröd styrning och PL-15 (inre pyloner) på långa avstånd

Men enligt den information som finns tillgänglig i väst, är PL-15 inte lika med Meteor, eftersom den kinesiska missilen tidigare designades för att eliminera stora mål på långt avstånd, såsom tankfartyg eller radarplan, där eller missilen. , å sin sida, dra fördel av smidiga jägare, även på långt avstånd. Det är inte desto mindre sant att dessa nya missiler, som betjänas av det nya flygplanet, kommer att utgöra ett betydande hot mot det indiska flygvapnet som möter Pakistan, särskilt mot de äldsta flygplanen från det indiska flygvapnet som Jaguars, eller till och med de indiska flygvapnet Su-30MKI. Men om indiska Rafale verkligen kan ta övertaget över de pakistanska J-10CE, och om Mirage 2000 kan konkurrera med dessa enheter, finns det få av dem inom det indiska flygvapnet, för få många för att samtidigt täcka Pakistansk och kinesisk front, vilket leder till en betydande förändring i den regionala maktbalansen.

Funktioner och prestanda hos J-10C


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter -

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Flash-artiklar är tillgängliga i full version i 48 timmar. Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna om analyser, nyheter och sammanfattning. Artiklar i arkivet (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Köp av prenumerationer är endast tillgängligt från webbplatsen – avsnittet Prenumerationer och verktyg


Om du vill veta mer

Meta-försvar

GRATIS
SIKT