Rafale M i ett bra läge för att utrusta den indiska flottan

Från den 6 januari 2022 kommer en Rafale M från den franska flottan att utföra kvalifikationsprov för användning av ett hoppbacke, som en del av tävlingen mellan F / A 18 E / F Super Hornet för att utrusta den indiska flottans hangarfartyg. Dessa tester, som kommer att äga rum inom marinflygbasen i Goa där hoppbacksplattformen ligger där den indiska Tejas testades i synnerhet, kommer i februari att följas av liknande tester rörande den amerikanska Super Hornet, även om den hade redan visat sin förmåga att ta luft från denna typ av installation i december 2020 på Patuxent River-platsen i Maryland. Men när Rafale M har klarat dessa tester, och det finns ingen anledning att tvivla på att så inte kommer att vara fallet eftersom alla simuleringar som gjorts av Dassault Aviation har visat det franska jaktplanets perfekta förmåga att operera från en sådan plattform, kommer det att vara i en stark position i denna tävling som involverar ett antal från 36 till 57 stridsflygplan för indisk marin aeronautik.

Det franska flygplanet åtnjuter faktiskt många fördelar gentemot sin amerikanska konkurrent, först och främst dess mindre dimensioner, vilket gör att flygplanet kan integreras i hangarfartyg som redan är i tjänst med den indiska flottan, INS Vikramaditya. och framför allt INS Vikrant, som borde komma i drift under detta år, utan att behöva göra kostsamma anpassningar av själva byggnaderna. Således har Rafale och dess 15,2 meter långa med ett vingspann på 10,8 meter ett mindre fotavtryck än Mig-29:orna som redan är i tjänst i den indiska flottan, 16 meter långa för ett vingspann på 12 meter, där Super Hornet är 18,3 meter lång för ett vingspann på 13,3 meter, vilket är större än dimensionerna på hissarna i drift på indiska hangarfartyg, med en längd som anges vara mindre än 17 meter .. Följaktligen har många installationer ombord på indiska hangarfartyg, utformade för att rymmer Mig-29K, är underdimensionerade för att rymma det amerikanska flygplanet och kommer att behöva modifieras för att kunna ta emot det, vilket resulterar i betydande kostnader, men också en kraftig immobilisering i dessa tider av spänningar gentemot Kina och Pakistan .

Indiska hangarfartyg designades för att använda det ryska jaktplanet Mig-29K, ett mycket mindre flygplan än Boeings Super Hornet. Franska Rafale är däremot mer kompakt än det ryska flygplanet, och skulle därför inte kräva strukturell anpassning av indiska hangarfartyg för att vara ombord.

Dessutom erbjuder Rafale M överlägsen prestanda än sin konkurrent, vare sig det gäller dess räckvidd eller dess bärförmåga, och har ingen speciell svaghet mot Super Hornet på andra områden. Sålunda, i sin luftvärnskonfiguration, kan Rafale lyfta med ytterligare två stridsvagnar, 2 Meteormissiler med mycket lång räckvidd, 2 missiler Radarstyrd glimmer för mellanregistret (NG) och 2 infrarödstyrda Mica-missiler för självförsvar. Super Hornet har dock inget vapensystem som erbjuder överlägsen prestanda, oavsett om det är AIM9X Sidewinder med infraröd styrning mot Mica NG IR, AIM-120 på medelhög räckvidd, eller av framtidens AIM-260 som ska vara i nivå med European Meteor. Detsamma gäller inom området för anti-fartygsmissiler, kryssningsmissiler eller precisionsbomber, de två enheterna har prestandasystem mycket lika varandra.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT