Försvarsteknologier som kom till nyheterna 2021

Trots krisen kopplad till Covid-19-pandemin präglades nyheterna 2021 ofta av vissa försvarsteknologier, i ett geopolitiskt sammanhang av växande spänningar och kritiska kriser. Från Australiens överraskande annullering av ordern på franskbyggda konventionellt drivna ubåtar att byta till amerikansk-brittiska kärnvapenattackubåtar, till hypersoniska missiler; från undervattensdrönare till Kinas nya fraktionella orbitalbombardementsystem; dessa försvarstekniker, länge i bakgrunden av världsmediescenen, befann sig i nyheterna och ibland i rubrikerna under detta år. I denna tvådelade artikel kommer vi att presentera de teknologier som har haft störst genomslag under år 2021 inom försvarsområdet, för att förstå deras utmaningar och tillämpningar.

1- Kärnkraftsdrivna ubåtar

Uppsägning av det australiska kontraktet för design och tillverkning av 12 konventionella Shortfin Barracuda-ubåtar från French Naval Group, var utan tvekan den viktigaste händelsen inom försvarssfären i Frankrike i år. Men Canberras val att vända sig till amerikanska eller brittisktillverkade kärnkraftsdrivna ubåtar var den viktigaste händelsen på världsscenen 2021. Ja, för första gången, tabu som härrör från en tyst överenskommelse mellan de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd, att sälja kärnkraftsdrivna ubåtar till en tredje nation hackades upp av beslutet av Joe Biden, Boris Johnson och Australiens premiärminister Scott Morrison. Och med det öppnades en dörr på den internationella scenen för många länder som också vill utrusta sig med den här typen av fartyg som erbjuder unika prestanda, eftersom de har en mycket viktig och nästan obegränsad energikälla. .

den amerikanska modellen av Virginia-klassens ubåtar ses idag som den troligen utvalda av Canberra för sitt kärnkraftsdrivna attackubåtsprogram

Sedan dess, om det australiensiska programmet i sig är alltmer under eld från kritiker, inklusive i Australien, på grund av extra kostnader och mycket viktiga deadlines, uppenbarligen inte bemästrade hittills av den australiensiska regeringen har flera länder tagit sig in i den brist som Joe Biden och hans två medhjälpare öppnade, genom att vända sig särskilt till Frankrike, som har mycket lämplig teknologi och know-how för att ta vara på denna framväxande marknad. Ändå kommer exemplet som ges av Canberra i detta fall utan tvekan att lämna spår, eftersom bortom Sydkorea, Indien eller Brasilien, skulle andra länder också kunna försöka ge denna kapacitet genom att vända sig till mindre uppmärksamma partners på detta område, vilket kan skapa en flykt som skulle kunna innebära slutet på de internationella ansträngningarna på området för icke-spridning.

Vi kan därför undra i vilken utsträckning det amerikanska beslutet i denna fråga hade övervägts noggrant, och om alla de otvivelaktigt negativa konsekvenser som kommer att följa utvärderades innan man påbörjade ett sådant projekt med flera faror, inklusive för Australien självt, som mycket väl skulle kunna berövas av en effektiv ubåtsflotta i tio år innan de i bästa fall fick sina första atomubåtar "bortom 2040", och detta samtidigt som Utsikten till konflikt i Stilla havet föll på ett mycket mer kompakt schema.

2- Hypersoniska missiler

Under 2019, när han svarade på frågor från franska parlamentariker, ansåg stabschefen för den franska flottan, amiral Prazuck, att tillkännagivandena om kinesiska och ryska hypersoniska antiskeppsvapen inte borde skapa mer oro än den nationella representationen. Enligt honom förbjöd de begränsningar som är kopplade till dessa missiler som överstiger Mach 5-hastigheten, i synnerhet i det termiska och elektromagnetiska fältet, användningen av styrsystem som skulle göra det möjligt att träffa fartyg till sjöss och i rörelse. Bara två år senare, påskyndad av stora framsteg från Ryssland med Kh2m47 Kinzhal-missiler som redan är i bruk, och 3M22 Tzircon anti-skepp som kommer att tas i bruk 2022, utformningen av hypersoniska missiler har blivit prioritet för de flesta av världens stora arméer, inklusive, och framför allt, över Atlanten, eller inte mindre än 5 program pågår inom detta område samtidigt, med målet att komma i tjänst från 2024.

Ryssland har intensifierat testerna av sin 3M22 Tzirkon-missil 2021, från fregatten Admiral Gorshkov som Iassen Severodvinsk ubåt

Det måste sägas att hypersoniska missiler, särskilt inom området för anti-skeppsvapen, utgör allvarliga problem för västerländska flottor, eftersom inget av de luftvärns- och antimissilsystem som för närvarande är i tjänst, eller nära att vara det, inte gör det. kan hoppas på att fånga upp en sådan vektor. Dessutom, på grund av denna extraordinära hastighet som ibland överstiger 8000 km/h, eller mer än 2 km per sekund, reduceras tiderna mellan upptäckt och kollision för att hoppas kunna genomföra någon motåtgärd avsevärt. Å andra sidan, eftersom flygtiderna är mycket korta, minskar också chanserna att kunna undkomma ett skott genom manövern eller hastigheten mellan detektionsögonblicket och missilens ankomst avsevärt. Slutligen, utöver den militära laddning som bärs av dessa vapen, som ibland kan vara kärnvapen i fallet med den ryska Kinzhal eller den kinesiska DF-26, är den kinetiska energin som frigörs vid missilens nedslag mot dess mål vanligtvis tillräcklig för att förskjuta målet. , förutom när det gäller mycket stora fartyg som hangarfartyg.

Le DF-17 hypersonisk missil Kinesiska hade premiär under paraden 2019 för att fira 70 år av grundandet av PLA.

Med andra ord, med en räckvidd på flera hundra till flera tusen kilometer framträder hypersoniska missiler, åtminstone för en tid, som herrar på luftslagfältet, såväl som det valda vapnet för förebyggande anfall. För att svara på detta har västerlänningar lanserat två typer av program. I första hand åtog de sig också att utrusta sig med likvärdiga missiler, i en logik av ömsesidig avskräckning. Å andra sidan har flera program lanserats för att skaffa antimissilavlyssningsförmåga som kan förstöra dessa hot under flykt innan de når sina mål, som i fallet med det europeiska TWISTER-programmet. Faktum kvarstår att under åtminstone några år kommer Moskva och Peking, från 2022, att ha kapacitet att trycka tillbaka de västerländska sjöstyrkorna bortom en förstorad omkrets, utan att de senare har kapacitet att skydda sig från det. Utan tvekan är detta en stor taktisk fördel som väst tilldelats sina två stora geopolitiska rivaler, vilket sannolikt kommer att få viktiga konsekvenser under de kommande åren.

3- Tävlingen F-35 vs Rafale

Under de senaste tio åren eller så har tävlingar inom stridsflygplan inom den utvidgade västerländska sfären reducerats till en folkomröstning om F-35 från Lockheed-Martin, de andra konkurrenterna, oavsett om det är Boeing Super Hornet, den svenska Gripen, Eurofighter Typhoon och franska Rafale, som generellt sett döms till att beslagta de få smulor som lämnats av det amerikanska företaget och det amerikanska utrikesdepartementet. Men i år utvecklades händelserna på ett helt annat sätt. Faktum är att exportorder för Rafale från Dassault Aviation för första gången översteg, med 146 flygplan i 5 kontrakt, de för den amerikanska F-35, som bara uppgår till 100 på två kontrakt. Det är sant att i de två fallen av framgången med F-35 i Schweiz och i Finland vann det amerikanska flygplanet mot Rafale och de 3 andra konkurrenterna, medan Rafale-kontrakten alla undertecknades under direkta avtal mellan stater. Men detta hindrar inte detta år, och för första gången på länge är det inte F-35 som är avgörande i listan över exporten av stridsplan på planeten.

2021 vänder Rafale före F-35 när det gäller att ta emot exportorder.

Framgången för Rafale, efter flera år av svåra förhör, särskilt i början av 2010-talet, är resultatet av flera åtföljande faktorer. För det första når de franska flygplanen nu en hög nivå av teknisk mognad, och dess nästa F4-version kommer att vara utrustad med kapacitet och prestanda som hittills reserverats för så kallade 5:e generationens flygplan, särskilt i kooperativ strid och datafusion. Dessutom erbjuds den på ett mycket mindre restriktivt sätt än den amerikanska F-35 är, särskilt när det gäller de tekniska val som åläggs kundländerna. Så här genererades de amerikanska kraven om att Abu Dabis avskaffande av skiljedom till förmån för kinesiska Huaiwei för utbyggnaden av 5G i landet delvis. avbrytande av diskussioner om förvärvet av 50 F-35Asamtidigt som Emiratet beställde 80 Rafale-plan.

Men det är utan tvekan de hårdnande internationella spänningarna i världen som påskyndat attraktionen för franska Rafale, ett flygplan som upprepade gånger har visat inte bara sin prestanda och mångsidighet, utan också sin stora tillgänglighet, nyckelkriterier i ett sammanhang av spänning, som i Indien, Förenade Arabemiraten eller Grekland. Å andra sidan tycks denna situation inte ha gynnat de tre andra olyckliga konkurrenterna, som inte ställde upp någon exportorder i år, till den grad att det hotade själva hållbarheten för Boeings produktions- och monteringslinje för Super-Hornet i St. Louis, Missouri. Vi kan också förvänta oss att 3 kommer att vara, om inte av samma accabi, i alla fall på samma spår för de två västerländska flaggskeppsplanen, före ankomsten av nya konkurrenter som den nya mycket lovande ryska Su-75 schackmatt och de mer hypotetiska sydkoreanska Boromae.

4- Hard-kill Trophy-systemet

Det aktiva pansarskyddssystemet Trophy, utvecklat av företaget Rafael, har varit i tjänst med de israeliska väpnade styrkorna sedan 2011, och hade snabbt visat sin effektivitet i strid så snart det trädde i tjänst. Samtidigt hade flera europeiska och amerikanska företag, inklusive det franska företaget Thales, också utvecklat likvärdiga koncept, men i brist på att följas av sina fackministerier lades dessa program på is under första hälften av 2010-talet. tid, inte bara det operativa intresset för pansarfordon, och i synnerhet tunga stridsvagnar, i framtida konflikter som ansågs vara väsentligen asymmetriska och motupproriska, utan att västländernas försvarsansträngningar under tryck kunde ifrågasättas. avvägningar "för överlevnad" och inte "för modernisering". Med den officiella presentationen av Ryska T-14 Armata och dess afghanska aktiva system, sedan det av Arena-M för att skydda den tidigare generationens ryska pansarfordon, markerade intresset för pansarfordon som för aktiva skyddssystem en markant acceleration under andra halvan av decenniet.

Bundeswehr har beställt ett trettiotal Trophy hard-kill-system från israeliska Rafael för att utrusta några av hans Leopard 2A7 tunga stridsvagnar

Således beslutade länder som Kina, Sydkorea och Turkiet att utrusta sina nya tankprogram med lokalt producerade Hard-Kill-system, utöver de soft-kill-system som redan är i drift. Till skillnad från ett mjukdödande system som försöker stoppa eller locka fiendens siktesystem för att förhindra avfyrning, upptäcker Hard-Kill-system som Trophy eller Afghanit den hotande projektilen och sedan fångar upp den på avstånd. av pansarfordonet. Sedan trofén togs i bruk, ingen tank Israeliska armén Merkava Mk IV eller Namer Infantry Fighting Vehicle utrustat med det gick inte förlorat i aktion, även när Trophy förstörde flera hundra raketer och missiler riktade mot israelisk rustning.

Hard-kill-system förstör hotande projektiler innan de kan träffa målpansaret

Detta imponerande rekord, och en strikt utvärderingsprocedur som genomfördes lokalt, övertygade den amerikanska armén att skaffa flera hundra system för skydda hans M1A2 Abrams stridsvagnar, såväl som den israeliska konkurrenten Elbits Iron Fist-system för M2 / M3 Brandley IVC, i väntan på nationella lösningar. 2021 var det tyska och brittiska arméernas tur att besluta om förvärvet av trofén, respektive för att skydda sina Leopard 2A7 ocheurs Challenger 3, högmoderniserad version av Challenger 2 för närvarande i tjänst. Polen skulle också ha gått till förhandlingar med Rafael för att utrusta sina 250 nya M1A2C med Trophy, vilket skulle göra den till den mest kraftfulla och bäst skyddade tunga pansarstyrkan i Europa. Å andra sidan, tillägget av Hard-Kill-system, oavsett om det är en importerad utrustning som el Trophy, eller ett system med nationell faktura, behölls inte av armén för moderniseringen av dess Leclercs till MLU Scorpion-standarden. Detta är utan tvekan ett misstag från franska planerare.

5- Lojala Wingmen och den nya generationens stridsdrönare

Medan européerna fortfarande arbetar med ämnet motorisering av Euromale-drönaren, har ett stort antal länder å sin sida engagerat sig i utformningen av den nya generationens stridsdrönare, och i synnerhet konceptet Loyal. Wingmen. Avsedda att följa med stridsflygplan på uppdrag, är Loyal Wingmen stridsdrönare som uppvisar prestanda som är jämförbara med de hos flygplanet de följer med, och kan bära sensorer eller till och med ytterligare beväpning till förmån för det piloterade flygplanet, som övertar kontroll och uppdragsledning. Många program pågår i USA som en del av Skyborg-programmet med Kratos Valkyrie och GA Avenger, i Australien med programmet "loyal Wingmen" utvecklat tillsammans med Boeing (huvudillustrationen av artikeln), i Ryssland med S70 Okhotnik B, i Kina med GJ-11, alla uppfyller samma specifikationer, men ger specifika svar. Således är den ryska S70 särskilt imponerande med en startvikt på 20 ton och en räckvidd på 4000 km, för åtfölja tunga stridsflygplan som Su-57 i deras uppdrag. Omvänt är de amerikanska Valkyrie och Avengers lättare drönare, med mindre räckvidd eftersom själva F-35 har en begränsad räckvidd, men med en låg enhetskostnad på bara några miljoner dollar, vilket gör att man kan acceptera förstörelse vid behov.

Kratos XQ-58A Valkyrie är en av tre drönare som valts ut för det amerikanska flygvapnets Skyborg-program. Den förebådar en potentiellt offer lätt drönare men erbjuder prestanda som är kompatibel med uppdraget för Loyal Wingmen

Men området för nästa generations stridsdrönare är inte begränsat till enbart program av Loyal Wingmen-typ. I USA kan två program som utvecklats av det amerikanska flygvapnet under sekretesssigill snart offentliggöras, RQ-180, en smygdrönare dedikerad till spaningsuppdrag på mycket hög höjd, och SR-72, en drönare som kan nå mycket höga hastigheter över Mach 3, och potentiellt utrustad med en ammunitionsfack, vilket gör den perfekta lagkamraten för framtida B-21 strategiska bombplan. På den motsatta sidan av spektrumet, Turkiska Baykar satte sig för att utveckla en högpresterande stridsdrönare arvtagare till TB2 Bayraktar, och därför tillgänglig till en särskilt attraktiv enhetskostnad. Den amerikanska flottan å sin sida fortsätter att utveckla sin MQ-25 Stingray drönare för att fungera som en tankare under flygning och ISR-spaning till förmån för flottan. STORBRITANNIEN, Royal Navy Vixen-programmet försökeröka kapaciteten hos dess två hangarfartyg, särskilt genom att erbjuda flygbevakning och underrättelsekapacitet. Slutligen, i Europa, utvecklar den två nya generationens jaktprogram, fransk-tyska-spanska SCAF och italiensk-brittiska FCAS, luftburna drönare kända som Remote Carrier.

I Europa har konceptet Remote Carrier, luftburna drönare som utvecklas tillsammans med bemannade stridsplan, föredragits framför Loyal Wingmen, som är tyngre och dyrare.

Även om flytten nu verkar oundviklig, med de turkiska, ryska och kinesiska flottorna övervägande designa drönarfartyg snarare än helikopter- eller hangarfartyg, vissa länder, som Tyskland, förblir idag låsta i moraliska överväganden som härrör från en steril och fantiserad debatt om "mördarrobotar", nämligen delegeringen av beslutet om den dödliga åtgärden till en icke-mänsklig (artificiell) intelligens, vilket hotar utvecklingen av dessa system, hur viktigt det än är i den geostrategiska konkurrens som tillkännages. Dessutom, liksom inom området för Hard-Kill-system, hade europeiska företag en betydande ledning inom området för nästa generations stridsdrönare för ett decennium sedan, med Neuron- eller Taranis-program, men som tidigare lämnades dessa program i träda av hänsyn till budgetmässig brådska, även om de även i dag påtagligt skulle kunna bidra till att återupprätta maktbalansen, i synnerhet gentemot den ryska militärmakten.

Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT