F / A-18 E / F Super Hornet flyttar längre bort från Tyskland

När i mars 2020, Berlin tillkännagav planer på att förvärva 45 F/A 18 E/F Super Hornet och EA-18G Growler stridsflygplan tillsammans med 90 nya Eurofighter Typhoons för att ersätta bland annat den elektroniska krigföringen Tornado och de som är dedikerade till NATO:s kärnvapendelningsuppdrag, visste de tyska myndigheterna att de tog en betydande risk, särskilt för dem som efter att de kommer att behöva genomföra detta förvärv program. Faktum är att Boeing Super Hornet, inte mer än Eurofighter Typhoon, förväntades inte kunna ta emot den nya gravitationella kärnvapenbomben som används av NATO i detta specifika sammanhang, B-61-Mod12. . För att respektera sina åtaganden till Paris att inte skaffa en F-35A för detta uppdrag, till USA:s och Natos förtret, de tyska myndigheterna hade då gjort vadet om att Washington med denna potentiella order skulle tvingas integrera Super Hornet i certifieringsprogrammet för B-61-12, för att inte förlora sin mest värdefulla allierade i detta uppdrag i Europa .

Sedan dess har mycket vatten passerat under broarna, med Joe Bidens seger mot Donald Trump över Atlanten, och den för center-vänster snacket ledd av Olaf Sholtz mot Angela Merkels CDU. Men när det gäller den specifika filen är situationen idag exakt densamma som den var för nästan 2 år sedan när det tyska skiljeförfarandet tillkännagavs till förmån för Super Hornet. Faktum är att i en uppdatering från det amerikanska organet som lotsar både civila och militära kärnkraftsprogram som publicerades i november, anger NSSA tydligt listan över flygplan som faktiskt kommer att kunna transportera den moderniserade amerikanska kärnvapenbomben, inklusive F -15E, F:n -16 C/D, B-2 Spirit, F-35 och B-21 Raider, samt, intressant nog, Panavia Tornado. Å andra sidan finns det ingen hänvisning till Super Hornet, varken idag eller i framtiden.

F35 är idag det utsedda flygplanet för implementeringen av B-61Mod12 inom NATO

Denna lista över enheter som sannolikt kommer att använda 75 kt kärnvapenvapen utgör därför ett stort problem i Berlin, som ser sina förhoppningar om att kunna förvärva Super Hornets för att stanna kvar i Natos kärnvapendelningsprogram allvarligt förändrade. Dessutom, med tanke på att F-15E inte erbjuds för export, och att Berlin förmodligen aldrig kommer att överväga att skaffa F-16 för detta uppdrag, finns det bara två lösningar kvar för de tyska myndigheterna i detta avseende. tornadons liv, vilket är högst osannolikt, eller vända sig till förvärvet av en flotta av F-35A, eftersom Washington och Bryssel fortsätter att trycka på för att detta ska vara fallet.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT