Turkiet sjunker in i förnekelse av försvarsprogram

Genom att vilja spela på flera fronter samtidigt verkar Ankara nu se utsikterna för dess ambitiösa försvarsprogram kollidera med verkligheten i internationella relationer. Därigenom, som en del av T-FX-programmet för att designa en ny generation stridsbombplan att ersätta de äldre F-4 och F-16, och som fortfarande förväntar sig att producera en första prototyp till 2023, meddelade Turkish Defence Industries Director Ismail Demir den 4 december att det nya flygplanet skulle i sin ursprungliga version drivas av F-110-reaktorn från amerikanska General Electric, reaktorn som utrustar F-16 och F-15E i synnerhet. Och att specificera att produktionen av reaktorn skulle utföras lokalt i landet på basis av den industrilinje som redan producerar F-118, en variant av F-110 utan efterförbränning.

Det är dock mycket osannolikt att Washington, och i synnerhet den amerikanska kongressen, kommer att godkänna ett sådant avtal mellan General Electric och de turkiska myndigheterna, med vetskapen om att tendensen i dag snarare skulle vara att intensifiera sanktionerna mot Ankara på detta område. genom att motsätta sig till exempel försäljningen av nya F-16:or och flygplansmoderniseringskit till det turkiska flygvapnet. Minns att det också var den amerikanska kongressen som, efter idrifttagandet av S-400-batterierna som Ankara förvärvade från Ryssland, var i färd med att tvinga Trump-administrationen att definitivt utesluta Turkiet från F-programmet.35, samt att avsevärt minska exporten av amerikansk försvarsteknik till landets industri i slutet av 2020, vilket till stor del har försvårat genomförandet av flera stora program, särskilt T-FX-programmet. Dessutom sägs Ankara vara i förhandlingar om att förvärva ett andra parti S-400 från Moskva, provocera de amerikanska parlamentarikernas ilska.

Modellen i full storlek av T-FX-programmet hade gjort ett stort intryck på Paris Air Show 2019, så lyckad det verkade. Tyvärr har programmet inte tagit upp några avgörande aspekter som drivlinan sedan det datumet, och utsikten att se prototypen göra sin första flygning 2023 verkar mer och mer hypotetisk.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till artiklarna om nyheter, analyser och sammanfattningar i sin helhet. Artiklar i arkivet (mer än 2 år gamla) är reserverade för professionella prenumeranter.

Från 5,90 € per månad (3,0 € per månad för studenter) – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT