Vad är den franska marinens nya framtida minkontrollsystem?

Under det kalla kriget hade de västra marinsoldaterna en imponerande kapacitet att slåss mot sjöminor, särskilt märkt av det produktiva Tripartite Mine Hunter-programmet som gjorde det möjligt för Frankrike, Belgien och Nederländerna att utrusta sig med 35 särskilt effektiva högteknologiska fartyg som togs i drift mellan 1981 och 1990. År 2010, inom ramen för Lancaster House-avtalen , Frankrike och Storbritannien åtog sig att gemensamt utforma programmet Maritime Mine Counter Measures, eller MMCM, för att utveckla nya möjligheter för att bekämpa ubåtsminor till 2030. I Frankrike betecknades detta program med förkortningen (var försiktig med att det kommer att finnas en många av dem..) SLAM-F, för Future Mine Control System, och uppdelad i 3 steg: ett design- och prototypsteg från 2015 till 2022, ett initialt operativt kapacitetssteg från 2022 till 2025, sedan ett steg upp till 2028 eller till och med 2030.

Det är just slutet på denna första etapp som startade 2015 som just har markerats den aviserade leveransen av den första prototypen av SLAM-F utvecklad av Thales till Generaldirektoratet för försvarsmateriel i Brest, eller snarare av Module de Lutte Contre les Mines, eller MLCM, som hade kvalificerats i juni 2020, och som har genomgått en intensiv testkampanj sedan det datumet. Denna modul består av ett autonomt ytfartyg, som i sig sätter i drift ett släpat ekolod, autonoma undervattensdrönare och en fjärrstyrd robot för att upptäcka och sedan neutralisera marinminor. MLCM, såväl som drönarna de kommer att använda, kommer att kontrolleras av krypterad länk, antingen från en av de framtida Mine War Buildings, eller BGDM, vars första enhet avsedd att ersätta treparts minjägare igen. i tjänst, kommer att se sin konstruktionen startade 2024, antingen direkt av en kommandopost från National Navy baserat på land per satellitsäsong. Faktum är att MLCM och hela dess mängd drönare kommer att kunna transporteras med flyg, i synnerhet med plan A-400M, vilket möjliggör en mycket snabb utplacering av antiminorganen för de franska arméerna, och detta överallt på planet, med exceptionellt kort varsel.

Eridanklassens trepartsminjägare utgör idag ryggraden i den franska marinens minkrigsförmåga.

Under den nuvarande militära programmeringslagen som avslutades 2025, skulle den franska marinen ta emot två minkrigsfartyg, samt 4 MLCM, med det slutliga målet att ha minst 4 av dessa fartyg och 8 MLCM 2030, medan 5 treparts Eridan Mine Hunters skulle förbli i tjänst. Men det är troligt att detta antal kommer att revideras uppåt under nästa programmeringslag, den franska marinen uppskattar sitt behov till 6 byggnader och 10 till 12 MLCM till 2030 för att möta växande operativa behov, dvs. en flotta som motsvarar den för de belgiska och holländska flottorna, som har anförtrotts till Naval Group och ECA design och tillverkning av 12 minkrigsfartyg, 6 per flotta, på en operativ och teknisk modell som liknar den i SLAM-F-programmet.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT