Industri, jobb, geopolitik och teknik: nyckelpunkterna i Rafale-kontraktet i Förenade Arabemiraten

Tillkännagivandet av den exceptionella beställningen av 80 Rafale-stridsflygplan från EmiFörenade arabråttor mottogs i Frankrike på ett kontrasterande sätt. Som nu har blivit regeln med varje tillkännagivande av ett stort försvarskontrakt har ett inte obetydligt antal politiska ledare men även icke-statliga organisationer och journalister och ledarskribenter ifrågasatt relevansen av detta kontrakt. Det är sant att det inte alltid är samma argument som förs fram. I fallet med Grekland eller Kroatien gällde således reservationerna landets betalningskapacitet, men också inverkan på flygvapnets flotta, som fick ett dussin nedskärningar Rafale-flygplan för var och en av dessa order, även om vi sedan vet att dessa 24 Rafale kommer att ersättas av nya flygplan levererade till den senaste standarden.

I fallet med Egypten, som i dag i fallet med Förenade Arabemiraten, läggs moraliska kriterier fram, i synnerhet av vissa politiska ledare, särskilt från den franska vänstern, ibland med en diatribe som knappast är förenlig med personligheter som presenterar sig för Högsta Magistraten. Det framstår därför som relevant att på ett tydligt och förståeligt sätt ställa frågorna kring sådana kontrakt, både ur ekonomisk och industriell synvinkel, och ur budgetsynpunkt för de offentliga finanserna, eller ur ett tekniskt och geopolitiskt perspektiv. Det är verkligen, när alla aspekter som är förenliga med ett kontrakt som det som slöts med Abu Dabi etablerat och balanserat, som man kan göra en effektiv och upplyst bedömning.

Nästan 40.000 10 jobb under XNUMX år

Förenade Arabemiraten spenderade därför en fast beställning från Frankrike på 80 Rafale på F4-standarden, med en rad tjänster och utrustning som möjliggör utplacering av flygplan av Förenade Arabemiratens flygvapen, för ett belopp av 16 miljarder euro, inklusive 2 miljarder euro för det enda förvärvet av ett lager av luft-till-luft-missiler MICA NG och Black Shaheen kryssningsmissiler. Leveranserna kommer att pågå från 2026 till 2031, det vill säga en genomsnittlig investering på 1,6 miljarder euro per år, under 10 år. Mycket undantagsvis för ett kontrakt av denna omfattning, åtföljs det inte av någon skyldighet för lokal produktion eller industriell kompensation. Med andra ord, de 1,6 miljarder euro per år under 10 år som investerats av Förenade Arabemiraten under detta kontrakt kommer helt och hållet att riktas till den franska försvarsindustrin, och dess underleverantörsnätverk också nationella.

Med det nya UAE-kontraktet kommer Rafales produktionskedja att öka till 2, sedan 3 flygplan som produceras varje månad, vilket leder till hållbarhet och skapande av 40.000 10 direkta, indirekta och inducerade jobb under XNUMX år.

Men varje miljon euro som spenderas i detta franska försvarsindustriella ekosystem genererar eller bevarar 25 arbetstillfällen under ett år, inklusive 10 i försvarsindustrin själv, 8 i underleverantörsnätverket och 7 i ekonomin som skapas av den aktivitet som genereras. Totalt kommer därför de årliga 1,6 miljarder euro som investeras för 10 att generera eller bevara 40.000 16.000 jobb på nationell mark, inklusive 1 2 inom försvarsindustrin själv. Dassault Aviation har redan meddelat att man snabbt kommer att öka den månatliga produktionen av Rafale från 3 till 40.000 flygplan, sedan till XNUMX under de kommande åren, för att möta efterfrågan. Kom ihåg att XNUMX XNUMX jobb representerar 40 % av den observerade effektiviteten av skatteavdraget för konkurrenskraft och sysselsättning, eller CICE, flaggskeppsåtgärd från 2015, och som kostade 18 miljarder euro för staten bara för 2016! Det är också hela den privata löneverksamheten i en stad med 140.000 XNUMX invånare som Clermont-Ferrand.

Skapandet eller bevarandet av arbetstillfällen kopplade till detta kontrakt kommer också att ha en direkt inverkan på statens offentliga finanser. I själva verket kommer de berörda 40.000 24.000 jobben att generera i genomsnitt 960 960 euro i skatte- och sociala intäkter i landet, dvs totalt 18.000 miljoner euro per år i extra (skatte)intäkter och minskning av sociala underskott, och därmed i budgetbonusar. för staten som idag kompenserar för alla sociala underskott varje år. Till dessa 720 miljoner euro kommer sociala besparingar kopplade till återgången till sysselsättning för en stor del av den berörda personalen, var och en sparar staten, i genomsnitt 1,6 1,680 euro per år, totalt XNUMX miljoner euro sociala besparingar, återigen direkt belastade till statsbudgeten genom den årliga saneringen av sociala underskott. Totalt kommer därför de XNUMX miljarder euro per år som investeras av Förenade Arabemiraten i den nationella försvarsindustrin att generera XNUMX miljarder euro i intäkter och budgetbesparingar på likvärdiga basis för staten, och detta utan "Det är nödvändigt att investera något i utbyte, ekonomiskt eller socialt.

Hållbarhet inom försvarsflygsektorn


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT