F-35A får inte överraskande vinnaren av HX-tävlingen i Finland

HX-tävlingen, som syftar till att ersätta de finska F-18:orna under det nuvarande decenniet, går mot sitt slut, och den valda enheten kommer att tillkännages inom de kommande dagarna eller veckorna. Till skillnad från många andra senaste tävlingar, de 5 konkurrerande flygplanstillverkarna, Boeing med sin F/A 18 E/F Super Hornet, Dassault Aviation med Rafale, Eurofighter med Typhoon, Lockheed-Martin med F-35A och Saab med Gripen E / F, fortsatte sina ansträngningar till slutet av tävlingen, utan att kasta in handduken inför ett stympat anbud till förmån för F-35A, som var fallet i Belgien eller Kanada. Trots detta verkar det som om slutsatsen av denna anbudsinfordran är densamma som för alla andra nyligen genomförda tävlingar i västblocket, och att F-35A uppmanas att återigen tvinga sig på europeisk mark.

Det är i alla fall vad folk tror sig veta sajten iltalehti.fi, på grundval av flera källor, visserligen anonyma, men alla ger samma information. Enligt dessa uppgifter skulle alltså F-35A i praktiken ha gått segrande ur tävlingen och en rekommendation till förmån för det amerikanska flygplanet skickades till de finska myndigheterna så att de kan göra ett skiljedomsförfarande före jul. Det verkar som om prestandan hos F-35A övertygade de finska domarna, liksom garantin att se enheten vara i drift och uppdateras regelbundet fram till 2060, på grund av den relativt unga åldern på detta flygplan jämfört med dess konkurrenter. Dessutom verkar det som att driftskostnaderna för F-35A ansågs vara hållbara av Helsingfors, eftersom lägre än 4 miljoner euro per år och per flygplan, dvs. gränsen som infördes av det finska anbudet som inte ville spendera mer än 10 % av sin fredstida försvarsbudget, dvs. 260 miljoner euro, för att driva sin flotta.

De finska F-18 Hornets har gett full tillfredsställelse till landets flygvapen sedan de togs i bruk 1998

Om det fortfarande finns en mycket belåning och en liten chans att se de finska myndigheterna vända sig till en europeisk lösning, tyder allt på att det nu sägs massa längst i norr, och att Finland kommer att ansluta sig till F-användarnas led. -35. Utan tvekan kommer detta att bli ytterligare en framgång för Lockheed-Martin, som fortsätter att vinna alla tävlingar som flygplanet deltar i, och lämnar ingen chans för sina amerikanska och europeiska konkurrenter att vinna så fort det går in på scenen. Men detta nya misslyckande av Typhoon, Gripen, Super Hornet och Rafale kommer att få väldigt olika konsekvenser beroende på tillverkare ...


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT