Förenade Arabemiraten beställer 80 Rafale F4 från Frankrike för 16 miljarder euro

Si en order på Rafale-flygplan förväntades under Emmanuel Macrons blixtbesök i Gulfländerna den 2 till 4 december var det väldigt få som hoppades att det skulle nå en sådan volym! Den franske presidenten och hans emiratiska motsvarighet, kronprins Sheikh Mohammed Bin Zayed Al-Nahyan, allmänt känd som MBZ, har faktiskt undertecknade i morse två kontrakt för ett rekordbelopp på 16 miljarder euro relaterat å ena sidan till förvärvet av 80 Rafale-flygplan enligt F4-standarden för 14 miljarder euro, inklusive flygplan men även underhållsinfrastruktur, reservdelar och personalutbildning, samt ett kontrakt på 2 miljarder euro med MBDA-missilen för ett lager av MICA NG luft-till-luft missiler och Black Shaheen kryssningsmissiler, Emilian beteckning för SCALP EG redan i tjänst på Mirage 2000-9 som utrustar landets flygvapen. Leveransen av stridsflyg kommer att ske mellan 2026 och 2030, den av missiler från 2027 till 2031.

Denna nya order för det franska planet är exceptionell på mer än ett sätt. Å ena sidan är detta den största ordern på Rafale-flygplan som någonsin registrerats av Dassault Aviation, inklusive från Frankrike. Med 80 Rafale kommer Förenade Arabemiraten att bli den första internationella operatören av detta flygplan, före Egypten och dess 54 flygplan. Dessutom är detta den största order i antal som någonsin undertecknats av den franska försvarsindustrin, eftersom det här inte är fråga om kapslade iterativa kontrakt som var fallet i Australien gällande underkontrakt. en bit. Denna order är också den fjärde som registrerats i år, efter de från Grekland (18 + 6 enheter), av Kroatien (12 enheter) et från Egypten (30 nya enheter), vilket ger det totala antalet flygplan som sålts under året för export till 146 flygplan, nästan lika mycket som antalet Rafales i tjänst med det franska flygvapnet hittills.

Grekland var först med att beställa Rafale 2021, och de första flygplanen har redan levererats till det grekiska flygvapnet

Framför allt, med denna beställning, blir Rafale, som länge ansetts vara för dyrt och för komplext för att exporteras, det mest exporterade flygplanet i sin kategori, med 242 flygplan som hittills har beställts och/eller levererats internationellt, mot 150 Eurofighter Typhoon, 105 Super Hornet and Growler, 92 JAS 39 Gripen, 48 Su-35 eller 82 F-16 Block 70/72 + beställd till dags dato. Endast F-35 klarar sig bättre än det franska flygplanet med mer än 600 beställda flygplan, utan att nå Rafales exportkvot med mer än 1 flygplan exporterat per flygplan beställt (eller ska beställas) av de franska flygvapnet, mot 1 flygplan som exporterats för 2,5 F-35 beställda (eller ska vara) av det amerikanska flygvapnet, den amerikanska flottan och den amerikanska marinkåren. Med denna beställning kommer Rafale att ha exporterats till 6 länder, och närmar sig framgången för sin föregångare Mirage 2000, exporterad i 270 enheter i 8 länder. Uppenbarligen avslutar denna order definitivt debatten och kontroversen kring denna enhet, som visar sig vara en teknisk, industriell och kommersiell framgång.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT