Den första ryska BMPT Terminator-enheten är i drift

Sedan dess första offentliga framträdande 2002, infanteriförlovningsfordonet BMPT Terminator väckte stort medieintresse. Det är sant att detta pansarfordon designat på ett T-72-chassi och bär en imponerande arsenal bestående av 2 30 mm autokanoner, 4 9M120 ATAKA-T pansarvärnsmissiler, 2 30 mm granatkastare och en 7,62 mm maskingevär som betjänas av en besättning på 5, var ett minst sagt innovativt tillvägagångssätt som ärvts från de sårbarheter som observerats i infanteristridsfordon och pansarvagnar under konflikterna i Afghanistan, såväl som under den katastrofala kampanjen i Tjetjenien 1994. Således beväpnade BMPT:s uppdrag är att eskortera pansarfordonen genom att förstöra fickorna av infanterimotstånd, särskilt i stadsområden, samtidigt som fiendens pansar med sina missiler och 30 mm kanoner. Dessutom kan den ge nära skydd mot flygplan och andra drönare på nära håll.

Trots dessa lockande löften lyckades Terminator, och dess lättare exporterade version Terminator 2, knappast övertyga, med bekräftade exportordrar som endast kom från Kazakstan och Algeriet, och framför allt med en uppriktig misstro mot den ryska militären. För de sistnämnda är det faktiskt svårt att övertyga användningen och de speciella kapaciteterna hos BMPT när de står inför paret stridsvagn/infanteristridsfordon, och desto mer som de nya ryska VCI:erna, oavsett om de är av T-15 Armata, Du K-25 Kurganet eller K-16 Bumerang, kommer att vara utrustad med en eldkraft som är mycket större än den för nuvarande BMP-2, i synnerhet med Epoch-tornet och/elleren 57 mm pistol som erbjuder övergripande kapacitet jämförbar med Terminatorns, samtidigt som de effektivt transporterar 8 infanterisoldater som anses nödvändiga för att följa med pansarfordon i strid, särskilt i stadsområden.

De nya ryska VCI:erna som T-15 kommer att ta emot ett torn beväpnat med en 57 mm pistol med hög eldhastighet, och Ataka eller Hermes pansarvärnsmissiler, vilket ger dem en eldkraft som liknar eller till och med är överlägsen den hos BMPT

Den ryska armén har dock gått med på att förvärva ett visst antal BMPT Terminator, och det första kompaniet fullt utrustat med detta pansarfordon, tillhörande 90:e pansardivisionen av gardet, förklarades operativt, efter ett år av utvärdering och hantering av dess besättningar. Detta kommer särskilt, enligt uttalanden från ryska tjänstemän, att engageras i en omfattande övning i juni nästa år, för att bedöma dess tillgångar och operativa mervärde, detta kommer säkerligen att villkora Terminatorns framtid i de ryska arméerna själva. , särskilt eftersom det kommer sannolikt att utvärderas jämfört med de senaste versionerna av infanteristridsfordon, som också slutför sina statustester vid denna tidpunkt.

Terminator kan dock uppleva ett fullskaligt test mycket tidigare än vad som meddelats. Enligt vissa observationer skulle den 90:e pansardivisionen av gardet, just i detta ögonblick, ha påbörjat utplaceringen av några av sina förstärkta bataljoner längs den ukrainska gränsen. Faktum kvarstår att själva konceptet med BMPT sannolikt snabbt kommer att stöta på den mycket betydande ökningen av eldkraften hos ryska och internationella infanteristridsfordon, eller som de nya bepansrade spaningsfordonen som t.ex.EBRC jaguar mycket mer mobil och modern, utan att erbjuda mångsidigheten hos dessa pansarfordon. Vi kan därför tro, trots den teoretiska tilltalande av denna modell, att dess närvaro inom de ryska väpnade styrkorna kommer att förbli begränsad, om inte anekdotisk.

Med sin 40 mm pistol och nya generationens MMP pansarvärnsmissiler har den franska Jaguar EBRC Reconnaissance and Combat Armored Vehicle också eldkraft jämförbar med Terminator, samtidigt som den erbjuder större rörlighet och ett mindre logistikfotavtryck.

Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT