Vilka är styrkorna och svagheterna hos den franska försvarsindustrin?

- Annons -

Den franska försvarsindustrin är idag erkänd på den internationella scenen som en av de mest effektiva och heltäckande på planeten. Från kärnkraftsdrivna ubåtar till stridsflygplan, inklusive spaningssatelliter, pansarfordon och missiler, de stora franska försvarsföretagen finns i alla nischer och antar som sådana de tredje största platserna för försvarsteknikexporterande länder efter USA och Ryssland, men före av Kina, Tyskland och Storbritannien. Som sådan representerar den inte bara pelaren för fransk strategisk autonomi, utan en av landets viktigaste exportindustrier, både inom utrikeshandeln och internationella relationer, och sysselsätter för närvarande nästan 3 200.000 personer. , för en genomsnittlig årlig omsättning på 20 $ miljarder, varav 40 % kommer från exportkontrakt.

Den franska försvarsindustrin har dock kommit långt. Nästan utplånad av den tyska ockupationen under andra världskriget kunde den bygga upp sig själv på 50- och 60-talen med stor internationell framgång, som Mirage-planen från Dassault Aviation, men även Daphne och Agosta-ubåtarna från DCN, och AMX pansarfordon. Senare kom annan stor utrustning, inom missiler (Magic, Exocet, Milano), helikoptrar (Alouette, Gazelle, Dauphin ...), liksom många andra försvarsteknologier. Och faktiskt, i slutet av 80-talet hade den mycket avancerade tekniska färdigheter, ibland till och med mot USA, med ankomsten av Stealth Light fregatter, Hades ballistiska missil, Tigerhelikoptrar, Du Rafale eller röding Leclerc. Efter de svåra åren efter kalla kriget måste den återigen visa sin förmåga och prestanda för att svara på snabbt föränderliga säkerhetsutmaningar på en global marknad som genomgår omstrukturering. Under dessa förhållanden, vilka är idag styrkorna, men också svagheterna hos denna strategiska industri för landet, för dess försvar, dess ekonomi och för dess internationella ställning?

Innovation och prestanda/prisförhållande

Om vi ​​i en mening skulle sammanfatta den franska försvarsindustrins primära kvalitet, skulle det utan tvekan vara att "göra mycket med mycket lite". För att möta de franska arméernas behov, och den politiska viljan att inte vara beroende av den amerikanska allierade i försvarsfrågor, har den franska försvarsindustrin alltid varit tvungen att uppnå bedriften att göra minst lika mycket trots att deras konkurrenter, med resurser som ofta är mycket sämre än dem. Denna aspekt finns i många moderna program, som t.ex Rafale vars utveckling kommer att ha kostat 45 miljarder euro, hälften så mycket som Typhoon, och 10 gånger billigare än F-35-programmet. Likaså det nya Suffren-klass kärnvapenattackubåtar säljs av Naval Group för 1,2 miljarder euro till den franska flottan, 40 % billigare än British Astutes och 65 % billigare än amerikanska Virginia. På området för pansarfordon, den VBMR Griffon har under tiden designats så att dess enhetspris inte överstiger en miljon euro, där amerikanska Stryker, med identisk funktion, säljs för 4,9 miljoner dollar.

- Annons -
Suffren Submarine SSN SSN Marine Nationale 1 Defense Analyses | Stridsflygplan | Transport Flyg
Suffren-klass ANS är 35 till 65 % billigare att köpa än sina motsvarigheter i brittisk Astute-klass eller American Virginia-klass

Dessutom visar sig denna utrustning, som framför allt är avsedd att utrusta de 3 franska arméerna, som intensivt använder den i de olika operationsteatrar där de är utplacerade, vara särskilt effektiv, till den grad att den inspirerar Frankrikes allierade. Detta var särskilt fallet med Nexters CAESAR-system, erkänt som ett av de mest exakta och effektiva mobila artillerisystemen i väst, och som till stor del har inspirerat designen av liknande modeller i många länder, inklusive USA, Kina eller Indien. Även inom vissa förkärleksområden för den amerikanska industrin, gjorde de franska ingenjörernas kapacitet det möjligt att utveckla system lika kraftfulla, och ibland till och med mer, än materialet som kommer från andra sidan Atlanten, som fallet var med luftmissilen. air Magic mot Sidewinder AIM-9B, sedan Magic 2 mot IAM-9J / L, och slutligen MICA mot AIM120 AMRAAM.

För att uppnå detta har den franska försvarsindustrin gjort en specialitet av aktiv innovation, med en verklig kapacitet att få fart på vissa områden för alla industrimän på planeten. Detta var särskilt fallet i slutet av 80-talet när Leclerc-stridsvagnen, den första stridsvagnen som kunde skjuta i rörelse i all terräng med bibehållen precision och eldhastighet, eller den smygande lätta fregatten, så innovativ, anlände samtidigt. en av huvudkaraktärerna i en James Bond. Denna förmåga att förnya fortsätter idag, med program som Neuron stealth stridsdrönare, atomubåten Suffren eller pansarfordonen i SCORPION-programmet.

Kaotisk programledning


LOGO meta försvar 70 Analyserar försvar | Stridsflygplan | Transport Flyg

75 % av denna artikel återstår att läsa,
Prenumerera för att komma åt det!

- Annons -

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 6,90 €.


Nyhetsbrev prenumeration

Registrera dig för Meta-Defense nyhetsbrev att ta emot
senaste modeartiklarna dagligen eller veckovis

- Annons -

För vidare

3 Kommentarer

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna