Är Tyskland redo att göra något för att bevara rysk gas?

De senaste veckorna har spänningarna mellan Moskva och Kiev återigen passerat inte en, utan flera nivåer. Inte bara fortsätter de ryska arméerna att samla avsevärda trupper vid Ukrainas gränser, vända mot Donbass eller Krim, utan rysk inhemsk propaganda har blivit mycket aktiv för att presentera Ukraina för den ryska allmänheten, utan även Nato, som angripare och till och med anstiftare av nuvarande spänningar. Dessutom har Moskva nu instrumentaliserat diktator Lukasjenkos Vitryssland, inte bara genom att utnyttja vågorna av migranter från Irak och Syrien mot Polen och de baltiska staterna, utan också genom att på konstgjord väg öka spänningarna mellan Minsk och Kiev, och genom att initiera gemensamma militära manövrar som nära Ukrainas norra gräns som möjligt, vilket tyder på en betydande rysk militär närvaro i landet. Slutligen har de ryska myndigheterna flyttat markören för sina egna röda linjer angående Ukraina, och nu tror de att den enkla överföringen av vapen till Kiev skulle utgöra en outhärdlig aggression mot Ryssland.

Även om ingen helt kan garantera att Moskva kommer eller inte kommer att inleda en offensiv mot Ukraina under de kommande veckorna, är det nu givet att allt är på plats, på den ryska sidan, så att denna offensiv kan ske på kort sikt. Under dessa förhållanden, förutom att förbereda sig militärt för att stå emot chocken från en av de mäktigaste väpnade styrkorna på planeten, kan Kiev nu inte mer än räkna med stöd från sina västerländska och europeiska partner för att avskräcka Moskva från att "initiera sådana åtgärder". En sak är nu säker, detta stöd kommer inte från Tyskland! Det är faktiskt i denna mer än spända och dramatiska situation för miljontals ukrainska européer som Berlin har beslutat att ta ledningen, genom att skicka flera sändebud till Washington för att övertyga den amerikanska kongressen att att inte ta med den nya gasledningen NordStream 2 i listan över amerikanska sanktioner mot Moskva, om den senare skulle inleda offensiven mot Ukraina. Det verkar som att detta är de tyska myndigheternas enda oro de senaste månaderna, eftersom denna process inleddes så snart Joe Biden anlände till Vita huset, just för att utesluta NordStream 2 från alla amerikanska vedergällningsåtgärder mot Ryssland. .

Den största oro i den ukrainska krisen för Berlin är de eventuella sanktioner som den amerikanska kongressen infört mot NordStream 2-gasledningen

Tyska sändebud anlände till Washington med en lista över sanktioner som Berlin skulle vidta i händelse av en rysk attack mot Ukraina, främst baserad på en offentlig kampanj för att fördöma ryska handlingar. Det är sant att de europeiska medierna hittills varit särskilt diskreta i ämnet, trots de nuvarande spänningarna, riskerna för smittspridning och konsekvenserna av en sådan kris i Europa. Det råder ingen tvekan om att för en majoritet av européerna skulle den ukrainska krisen, om den skulle sprida sig, vara en överraskning, eftersom medias mörkläggning är så kraftfull i detta ämne. Dessutom lovar Berlin den amerikanska kongressen att den kommer att vidta möjliga åtgärder rörande tysk energiimport från Ryssland, men uteslutande från Nord Stream 2-spektrumet. Slutligen lovar Berlin att delta aktivt i den europeiska processen som syftar till att implementera nya sanktioner mot Ryssland där så är lämpligt . Det råder ingen tvekan om att efter sådana hot är Moskvas beslutsamhet att agera absolut oförändrad, till och med uppmuntrad, eftersom den största europeiska ekonomin, och det mest inflytelserika landet inom europeiska institutioner, nu tillkännager att man varken kommer att agera ekonomiskt eller militärt mot Ryssland om de senare skulle attackera Ukraina.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till artiklarna om nyheter, analyser och sammanfattningar i sin helhet. Artiklar i arkivet (mer än 2 år gamla) är reserverade för professionella prenumeranter.

Från 5,90 € per månad (3,0 € per månad för studenter) – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT