Vilka är styrkorna och svagheterna hos den franska flottan?

Ibruktagandet av den nya fregatten Alsace, som erbjuder förbättrade luftvärnsförmåga samtidigt som de behåller anti-ubåtskrigföring och anti-skeppskrigföring hos FREMMs av Aquitaine-klassen, hyllades med rätta som ett viktigt steg i den franska flottans moderniseringsarbete. Många andra program pågår för att stödja detta arbete, inklusive FDI försvar och interventionsfregatter, den Suffren-klass kärnvapenattackubåtar, den Oljetankfartyg av Jacques Chevallier-klassen, framtiden Havspatrullfartyg eller SLAM-F Mine Warfare Program, alla planerade att börja användas inom det aktuella decenniet. Det följande decenniet kommer å sin sida att se, ankomsten av ersättaren för det nukleära hangarfartyget Charle de Gaulle, såväl som den för den nya atomubåtsuppskjutaren av missiler som för tillfället utsetts av förkortningen SNLE-3G, båda deltagare i den franska avskräckningsställningen.

Därför är det obestridligt att en anmärkningsvärd ansträngning har gjorts under flera år, och i synnerhet under den nuvarande militära programmeringslagen 2019-2025, för att förvandla den franska nationella flottan och ge den fartygen, men också det flygplan som behövs för dess uppdrag under de kommande åren. Men om det verkligen har markanta fördelar på många områden, som armén, det lider också av vissa brister som allvarligt kan hämma dess operativa kapacitet i händelse av ett högintensivt engagemang, och detta samtidigt som det representerar, i många aspekter, Frankrikes första försvarslinje och maktprojektion i världen. I den här artikeln kommer vi att analysera dessa två aspekter för att identifiera prioriteringarna för försvarsplaneringen under de kommande månaderna och åren.

En reducerad marinstyrka men med globala förmågor

På många områden har den franska flottan kapacitet som i dag endast används av en handfull av världens stora militära flottor, och erbjuder därmed Frankrike ett urval av exceptionella handlingsmedel. Sålunda anpassar den 10 kärnkraftsdrivna ubåtar, inklusive 4 SSBN som deltar i avskräckning, och i teorin 6 SNA (Nuclear Attack Submarines) som säkerställer skyddet av de första, såväl som stora ytenheter. I världen har endast 4 flottor, utanför Frankrike, sådan kapacitet, de av de 4 andra medlemmarna i FN:s säkerhetsråd. Till detta kommer ett kärnkraftsdrivet hangarfartyg, Charles de Gaulle, som är ingen mindre än det enda icke-amerikanska kärnkraftshangarfartyget i tjänst hittills, samt det enda hangarfartyget utrustat med katapulter. som inte tillhör den amerikanska flottan , tills den första kinesiska typen 003 tas i bruk. Denna egenskap gör att Charles de Gaulle kan använda, utöver Rafales stridsflygplan som erbjuder kapacitet identisk med landbaserade flygplan, E2 Hawkeye flygupptäckt flygplan, och ger sina enheter ombord en ytterligare förlängning genom att inte slösa bort 20 % av sitt bränsle enbart under startfasen.

Charles de Gaulle är det enda nukleära hangarfartyget och det enda hangarfartyget utrustat med katapulter i tjänst hittills som inte tillhör den amerikanska flottan

Utöver sin luftburna ubåts- och marinkapacitet har den franska marinen också 3 Assault-helikopterfartyg av Mistral-klass, bland de mest effektiva fartygen av denna typ, som ger en betydande kraftprojektionskapacitet och amfibieanfall på de franska arméerna med vilka väldigt få marinsoldater i världen är faktiskt utrustade. Mistral PHA som PAN Charles de Gaulle eskorteras av en flottilj av fregatter i full mutation, som idag ställer upp 2 luftvärnsfregatter av Forbin-klassen beväpnade med 48 luftvärnsmissiler Aster 15 och 30 missiler, samt 2 luftvärnsfregatter .-airies av Alsace-klassen (systerfartyget till Alsace, Lorraine, kommer att tas i drift 2022), och 6 FREMM-universalfregatter av Aquitaine-klassen. De franska FREMM:erna är mycket effektiva på antiubåtsområdet och har var och en 16 MdCN kryssningsmissiler med en räckvidd på över 1200 5 km, återigen en kapacitet som delas av ett mycket litet antal världsflottor hittills. Till detta kommer 4 lätta smygfregatter av Lafayette-klassen, 70 Typ 2025-fregatter som kommer att ersättas av IDF från 69, ett tiotal A6 offshore-patrullfartyg, samt XNUMX Floreal-klassens övervakningsfregatter som säkerställer skyddet av områdena. marinstyrkorna i de franska ultramarina territorierna.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter -

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Flash-artiklar är tillgängliga i full version i 48 timmar. Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna om analyser, nyheter och sammanfattning. Artiklar i arkivet (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Alla prenumerationer är icke bindande.


Om du vill veta mer