Berlin skulle vara intresserad av den amerikanska AH-64E Apache-helikoptern .. sedan 2019!

De senaste månaderna har programmet Tiger 3, som sammanför Frankrike, Spanien och Tyskland inom ramen för det permanenta strukturerade samarbetet, eller PESCO, sedan november 2019, möta stark motvind, Berlin visar sig allt svårare att övertyga om att investera i moderniseringen av den europeiska stridshelikoptern. Enligt Bundeswehr skulle flygplanet faktiskt vara särskilt svårt att hålla i operativt skick och skulle erbjuda otillräcklig tillgänglighet med tanke på behoven. Utan att någonsin ifrågasätta sina egna underhållsprocedurer och flottformatets roll i ämnet verkade Tyskland, sedan, vara mer och mer öppet intresserade av helikoptern Boeing AH-64E Apache, vilket inte skulle gå utan att ställa till stora problem för Frankrike och potentiellt för Spanien att utveckla sina egna enheter.

Att tro Den amerikanske journalisten Gareth Jennings, skulle Boeing verkligen ha bekräftat Tysklands intresse för sin stridshelikopter och skulle till och med ha skickat en begäran om information till flygplanstillverkaren i Seattle. Problem, denna begäran skulle ha skickats före Covid-krisen, vilket låt oss påminna om starten i december 2019. Därför förstår vi att Berlin samtidigt skulle ha åtagit sig inom ramen för PESCO i november 2019 att utveckla Tiger 3, och utan att säga något om det, till sina europeiska partner, skulle ha bett Boeing om information om AH-64E Apache, i bästa fall samtidigt, i värsta fall innan de åtog sig till Bryssel med Paris och Madrid.

Tiger HAD mot MinDef Tyskland | Konstruktion av militärhelikoptrar | Försvarskontrakt och anbudsförfaranden
Tiger 3 skulle erbjuda nya operativa möjligheter till den europeiska stridshelikoptern så att den kan förbli effektiv efter 2030

Detta ställer naturligtvis till ett stort trovärdighetsproblem när det gäller den metod som Berlin antagit i detta ärende, men också i alla samarbetsprogram som genomförs med Paris och Madrid. Faktum är att om de tyska myndigheterna permanent reserverar en väg ut från USA, eller andra europeiska partner (vi tänker på det brittiska Tempest-programmet som konkurrerar med FCAS), förstår vi varför Berlin kan vara så oförsonlig inför Frankrike i dessa förhandlingar, och få i själva verket mycket fördelaktiga arrangemang för sin egen industri, utöver vad eget kapital skulle motivera. Dessutom, genom att köra två harar åt gången, försvagar de tyska myndigheterna inte bara styrkan i det fransk-tyska partnerskapet, utan också de franska arméerna själva, som satsar på dessa program utan alternativ för att planera sin framtida uppgång.

Vi tänker naturligtvis här på MAWS-programmet, som har upphört sedan dess Berlin meddelade sitt beslut att förvärva amerikanska P-8A Poseidon, vilket lämnar Paris utan någon uppenbar lösning. Tänk om denna metod skulle tillämpas på FCAS, som man kan föreställa sig med amerikanska NGAD eller brittiska Tempest som alternativ, eller på MGCS-programmet med Storbritannien, Sverige och Italien som enträget knackar på dörren? bara skjuta hela delar av fransk industriell och teknisk kapacitet, men allvarligt undergräva planerna på att modernisera de väpnade styrkorna, även när säkerhetsläget fortsätter att försämras.

P8 Poseidon Tyskland | Konstruktion av militärhelikoptrar | Försvarskontrakt och anbudsförfaranden
Berlins val av P-8A Poseidon för att ersätta en del av dess P-3C är ett dödligt slag för det fransk-tyska sjöpatrullprogrammet MAWS

Slutligen bör det noteras att i det specifika fallet med Tiger 3, med tanke på den industriella delning i själva Tiger-programmet, skulle Paris och potentiellt Madrid tvingas inkludera tyska industripartner för modernisering av sina egna enheter, utan någon kompensation. från Berlin, även om det är troligt att Boeing kommer att ge industrikompensation till sin kund, särskilt eftersom den senare också skulle kunna lägga en beställning på 53 tunga transporthelikoptrar. I vilket fall som helst så misskrediterar detta avslöjande utan tvekan Tysklands verkliga önskemål när det gäller samarbete med Frankrike, och bör uppmana de franska myndigheterna att revidera sina egna åtaganden, eller till och med vända sig till andra partners, förmodligen mindre lyckligt lottade, men mycket mer pålitliga. .

För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna