Ukrainsk och västerländsk underrättelsetjänst fruktar rysk vinteroffensiv i Ukraina

Scenariot är välkänt nu. Ryssland skulle verkligen massera, enligt satellitobservationer och ukrainska och västerländska underrättelsetjänster, en betydande väpnad styrka på nästan 100.000 XNUMX man och hundra stridsbataljoner på gränsen till Ukraina, vänd mot Donbass och Krim. Och åter igen, som var fallet i mars 2021Men även i 2019 och 2020rädslan för att se Moskva starta en offensiv mot Ukraina dyker upp igen ganska logiskt. Enligt den amerikanska underrättelsetjänsten har de ryska väpnade styrkorna verkligen redan på plats mer än sextio BTG (Battalion Tactical Group), den ryska motsvarigheten till Inter-weapon Tactical Group of the Army, samlat kring en bataljon (ett regemente i Frankrike ), alla förmågor som är nödvändiga för strid, särskilt hög intensitet, såsom artilleri, luftvärnsförsvar, element av ingenjörer och transmissioner, etc.

Det scenario som Washington fruktade skulle baseras på en vinteroffensiv som skulle äga rum i januari eller februari, när ukrainsk mark är frusen, vilket möjliggör bättre rörlighet för pansarenheterna. Det förväntade målet skulle vara att skapa en korridor som gör det möjligt att förbinda Krim med Ryssland landvägen, förmodligen så långt som till mynningen av Dnepr och staden Zaporizhia, också ett viktigt industricentrum när det gäller civil och militär flygteknik. , men även hamnstaden Mariopol, också kritisk när det gäller infrastruktur. Förutom att förbinda Krim skulle detta göra det möjligt för Moskva att förvandla Azovhavet till ett "inlandshav", helt gränsat till ryska kuster.

T84 Oplot är den mest kraftfulla tanken i den ukrainska arsenalen

Utöver den möjliga offensiv som kommer från öster från Donbass, och från söder av Krim, förutser underrättelsetjänsterna också en möjlig manöver längs gränsen till Vitryssland, troligen för att få de ukrainska arméerna att dela upp sina styrkor och därför erbjuda mindre motstånd mot huvudoffensiven i söder. En sådan militär aktion skulle vara den viktigaste i Europa sedan andra världskrigets slut och skulle utan tvekan få enorma konsekvenser, utöver de mänskliga och materiella förlusterna i båda lägren, på säkerheten på den gamla kontinenten, oavsett situation. valdes av européerna, USA och NATO i denna hypotes.

Den amerikanska underrättelserapporten insisterar dock på att detta är en möjlig hypotes, inte en säkerhet. Enligt dem har Vladimir Putin själv hittills inte tagit ett bestämt beslut i denna fråga. Men många faktorer visar att de ryska arméerna å sin sida, medan de väntar, verkligen förbereder sig för en sådan aktion. Sålunda, samtidigt med utplaceringen av ryska stridsbataljoner, i synnerhet de mest erfarna av den 41:a Combined Combat Division, meddelade Moskva i helgen, återkallandet av tiotusentals reservister, vilket skulle kunna göra det möjligt för den att sätta upp sina stödnivåer kring professionella stridsenheter. Å andra sidan, och till skillnad från mars, Svarta havets marinapparat verkar inte ha stärkts nämnvärt hittills, liksom de luftförband som finns på Krim och nära Donbass.

Liksom franska GTIA förlitar sig ryska stridsenheter på Bataljonens taktiska grupp, som samlar de element runt en bataljon som gör att den kan agera i autonomi (artilleri, AA-försvar, ingenjörer, etc.)

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT