Ryssland utmanar F-35 i UAE med Su-75 schackmatt

Sedan den officiella presentationen i somras vid ARMY-2021 i Moskva har den nya ryska 5:e generationens enmotoriga stridsflygplan Su-75 Checkmate uppenbarligen blivit Sukhois arbetshäst men även Rostec att vinna under de kommande internationella tävlingarna inom stridsflygplan. . Den här veckan, på Dubai Airshow, tog det nya flygplanet, som fortfarande bara existerar som en statisk prototyp, sina första steg på den internationella scenen och är tydligt positionerat som ett alternativ till amerikanska F-35A, men också till den europeiska Rafale, Typhoon och Gripen, i tal från ryska tjänstemän, särskilt på marknaden i Mellanöstern.

Låt oss komma ihåg att Su-75 Checkmate är ett enmotorigt jaktplan som tar koderna från den 5:e generationen och erbjuder, åtminstone i Rostecs tal, många mycket attraktiva fördelar. Med en maximal startvikt på 18 ton, och en tomvikt på 10 ton, skulle flygplanet hamna i kategorin multifunktionella enmotoriga jaktplan som Mirage 2000 eller F-16. De tillkännagivna föreställningarna, med i synnerhet en operativ räckvidd på mer än 1000 35 km, och en betydande bärförmåga för vapen, skulle dock placera den mer i flygplanen F-25A, Super Hornet eller Rafale. 41 ton kl. start, dyrare att köpa och använda. Förutom ett löfte om smyg, erbjuder den också ett utmärkt dragkraft-till-vikt-förhållande även med AL-1FXNUMX interimmotor, hög manövrerbarhet tack vare den tredimensionella vektordragkraften som erbjuds av denna motor, och perfekt modern flygelektronik ombord med AESA-radar, sikthjälm, FLIR och datafusion.

Även om den är nästan 12 ton lättare än Su-57, förblir Su-75 en imponerande enhet som inte tillåter att den klassificeras i kategorin "lätta" jaktplan.

Med anledning av denna utställning bekräftade den ryska tillverkaren också att den har för avsikt att utvecklas en obemannad version av sin enhetutan att ge mer information om denna version. Detta tillkännagivande kan antyda att S-70 Okhotnik B, mer imponerande och utrustad med en handlingsomfång och en nyttolast som är betydligt större än schackmattens, skulle för sin del vara reserverad för de ryska flygvapnen. , och att droneversionen av Su-75 skulle täcka detta segment på den internationella scenen. Det kommer i detta avseende att noteras att Ryska flygvapen har fortfarande inte formaliserat sitt intresse för det nya flygplanet, även om ledningen för Rostec har meddelat att exportkontraktsförhandlingarna om denna inte kommer att påbörjas förrän serieproduktionen börjar 2026, vilket tyder på att de första tillverkade partierna verkligen kommer att vara för inhemskt bruk.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT