Spanien förnekar officiellt intresse för amerikanska F-35

Uppenbarligen informationen som läckte förra veckan omett eventuellt förvärv av Spanien av 50 F-35, 25 i version B för sitt hangarfartyg Juan Carlos I, och 25 i version A för att ersätta en del av dess F/A 18 Hornets, skapade en hel del kaos mellan Madrid, Berlin och Paris. Faktum är atthan talesman för det spanska försvarsministeriet har officiellt förnekat sanningshalten i detta tillkännagivande och gjorde det klart att Madrid var helt engagerat i FCAS-programmet som sammanför de tre länderna, vilket inte lämnar någon möjlighet att gå med i ett annat program som F-3.

Detta tillkännagivande kommer säkerligen att ha lugnat partnerna i FCAS-programmet, för vilka det amerikanska F-35-programmet uppfattas som ett direkt hot mot europeisk militärflygteknik. Det är just därför som Berlin hade meddelat att man skulle föredra förvärvet av amerikanska Super Hornets and Growlers för att ersätta Tornado som idag utför de kärnvapendelningsuppdrag som Luftwaffe deltar i, samt uppdragen att undertrycka luftvärnsförsvar och elektronisk krigföring, och detta trots starkt motstånd från Luftwaffe själv, såväl som Nato. Å andra sidan, utan F-35B för att ersätta sin AV-8B Matador som beväpnar det spanska hangarfartyget, kommer Madrid, från 2028 och tillbakadragandet av dessa enheter, att finna sig själv utan en lösning för att upprätthålla en stridskapacitet ombord.

AV 8B Harrier II Armada patrullskydd Armada Tyskland | Stridsflygplan | Arméns budgetar och försvarsinsats
Ersättningen av den spanska Matadoren förblir olöst tills vidare om Madrid förkastar F-35B-hypotesen

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Logo Metadefense 93x93 2 Allemagne | Aviation de chasse | Budgets des armées et effort de Défense

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna