Spanien förnekar officiellt intresse för amerikanska F-35

Uppenbarligen informationen som läckte förra veckan omett eventuellt förvärv av Spanien av 50 F-35, 25 i version B för sitt hangarfartyg Juan Carlos I, och 25 i version A för att ersätta en del av dess F/A 18 Hornets, skapade en hel del kaos mellan Madrid, Berlin och Paris. Faktum är atthan talesman för det spanska försvarsministeriet har officiellt förnekat sanningshalten i detta tillkännagivande och gjorde det klart att Madrid var helt engagerat i SCAF-programmet som sammanför de tre länderna, vilket inte lämnar någon möjlighet att gå med i ett annat program som F-3.

Detta tillkännagivande kommer säkerligen att ha lugnat partnerna i SCAF-programmet, för vilka det amerikanska F-35-programmet uppfattas som ett direkt hot mot europeisk militärflygteknik. Det är just därför som Berlin hade meddelat att man skulle föredra förvärvet av amerikanska Super Hornets and Growlers för att ersätta Tornado som idag utför de kärnvapendelningsuppdrag som Luftwaffe deltar i, samt uppdragen att undertrycka luftvärnsförsvar och elektronisk krigföring, och detta trots starkt motstånd från Luftwaffe själv, såväl som Nato. Å andra sidan, utan F-35B för att ersätta sin AV-8B Matador som beväpnar det spanska hangarfartyget, kommer Madrid, från 2028 och tillbakadragandet av dessa enheter, att finna sig själv utan en lösning för att upprätthålla en stridskapacitet ombord.

Ersättningen av den spanska Matadoren förblir olöst tills vidare om Madrid förkastar F-35B-hypotesen

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT