DARPA lyckas återställa X-61A Gremlins drönare under flygning

Luftburna drönare erbjuder många fördelar ur operativ synvinkel, särskilt att de kan sättas in på långa avstånd tack vare ett transportflygplan, och att inte behöva använda sitt eget bränsle förrän de släpps, för att undvika att endast ha att konsumera den en gång över eller nära målet. Drönarnas flygautonomi ökar därmed avsevärt, vilket ökar deras operativa effektivitet. Men det här tillvägagångssättet lider av en viktig svag punkt, eftersom när den väl har släppts är chansen att kunna återställa drönaren när dess uppdrag är slutfört desto mindre eftersom den ingriper långt från allierade baser. Ännu värre, bränslet som förbrukas, det kan förstöra i fientligt territorium, vilket gör att motsatsen kan extrahera viktig information.

Det är just för att svara på detta som DARPA, Pentagons innovationsbyrå, har utvecklat programmet X-61A Gremlins, ett system av häckande drönare som kan släppas från ett C-130-flygplan. , och sedan återhämtat sig under flygning av samma flygplan en gång uppdraget har utförts med hjälp av ett förtöjningssystem fäst vid en ledad arm. Än så länge har dock flygåterställningstester visade sig misslyckade för DARPA, vilket till och med orsakade förstörelsen av flera X-61A under testerna. Det måste sägas att det är allt annat än lätt att lyckas koppla en lätt drönare till ett pendelförtöjningssystem som bogseras av en Hercules, särskilt på grund av turbulensen som genereras av den imponerande anordningen.

närbild av förtöjningssystemet och den ledade armen som gör att C-130 kan släppa och återhämta sig under flygning av X-61A Gremlin

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till artiklarna om nyheter, analyser och sammanfattningar i sin helhet. Artiklar i arkivet (mer än 2 år gamla) är reserverade för professionella prenumeranter.

Från 5,90 € per månad (3,0 € per månad för studenter) – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT