Hotar Spaniens förutsebara förvärv av F-35 det europeiska SCAF-programmet?

Sedan 1987 har de spanska sjöflygstyrkorna implementerat en skvadron av vertikala start- och landningsflygplan eller korta Harrier II-flygplan som förvärvats från amerikanen MacDonnell Douglas, särskilt ombord på attackhangarfartyget Juan Carlos 1. Denna byggnad, som togs i bruk i 2010 för att ersätta det lätta hangarfartyget Asturias Principe, designades särskilt för att rymma upp till femton F-35B med vertikala eller korta starter, och ersatte Harrier II. Därför är det inte förvånande att Madrid, enligt de indiskretioner som Janes-webbplatsen fick vid International Fighter Conference i London, planerar att förvärva 2025 F-25B från 35 för att fortsätta dra nytta av en jaktkapacitet ombord. Överraskningen kom under tiden från tillkännagivandet att de spanska myndigheterna vid sidan av de 25 flygplan som är avsedda för dess flotta också skulle överväga att köpa 25 F-35A, den landbaserade versionen av flygplanet och bête noire. av SCAF-programmet som samlar Frankrike , Tyskland och Spanien, kommer med största sannolikhet att ersätta en del av F/A 18 Hornets som kommer att få slut på potential vid denna tidpunkt.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT