Amerikanska forskare har utvecklat en kvanttröghetsenhet som tillåter navigering utan GPS

I början av 90-talet förändrade ankomsten av satellit geolokalisering, och i synnerhet det amerikanska GPS-systemet, djupgående utformningen av försvarsutrustning och genomförandet av operationer. Snabbt blev GPS ett viktigt element både för att navigera och för att designa precisionsvapen, och systemet blev en av pelarna för amerikansk och sedan västerländsk teknologisk överlägsenhet, särskilt i samband med medel- och lågintensiva konflikter där västerländska arméer var engagerade. Under de följande åren dök andra system upp, som ryska GLONASS, kinesiska Beidu eller europeiska Galileo, vilket ökade beroendet av världens arméer av dessa teknologier. Men med ökningen av internationella skillnader, uppstod också system som kan störa eller vilseleda dessa geolokaliseringssystem, vilket gör satellitnavigering mer sårbar och mindre tillförlitlig.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT