Kan franska ubåtar förföra Kanada?

Sedan annulleringen av det australiensiska kontraktet för byggandet av 12 ubåtar i attackklass som härrör från Shortfin Barracuda, sparar de franska myndigheterna och tillverkaren Naval group sina ansträngningar för att försöka kompensera de ekonomiska och industriella effekterna av detta beslut, i särskilt genom att intensifiera politiska och kommersiella åtgärder för att övertyga andra möjliga internationella partners att förvärva franska dränkbara varor. I detta sammanhang öppnade president Emmanuel Macrons vilja att "snabbt" träffa den kanadensiska premiärministern Justin Trudeau för att "diskutera konsekvenserna av den nya AUKUS -alliansen" vägen för många spekulationer om ett franskt erbjudande att ersätta de fyra ubåtarna i Victoria -klassen köpt begagnat från Storbritannien i början av 4-talet och som lider av betydande föråldring och allvarliga tekniska problem, vilket gör deras operativa användning mycket svår och osäker.

Det är på grundval av denna kanadensiska nödsituation att byta ut sina ubåtar, och på det faktum att Ottawa har ignorerats av Washington, London och Canberra som en del av AUKUS -alliansen, som vissa franska medier har lyft fram. på ett eller annat sätt, en förmodad utmärkt position för ett franskt erbjudande baserat på samma ubåtar som de som utvecklats för Australien, med huvudargumentet att spara tid och krediter som erbjuds av avbruten australiensisk utveckling. Man bör dock vara mycket försiktig när man gör dessa uttalanden. Om det är troligt att Emmanuel Macron kommer att ta upp ämnet under sitt möte med Justin Trudeau, låt oss i förbifarten notera att inget datum ännu har meddelats om detta ämne, för att övertyga den kanadensiska premiärministern, och med honom landets parlament, som har ett stort ord om ämnet, kommer säkert inte att vara en lätt uppgift och kommer sannolikt inte att avgöras i ett enkelt samtal mellan de två männen.

Royal Canadian Navy stötte på många svårigheter med att implementera och underhålla de fyra ubåtarna i Victoria -klassen som förvärvades från Storbritannien i början av 4 -talet.

Även om det är sant att varken USA eller Storbritannien, traditionella partner i det kanadensiska försvarsarbetet i flera decennier, har möjlighet att erbjuda Ottawa en kortsiktig lösning, inklusive potentiellt kärnvapen, för att ersätta de stoppade fartygen i Royal Canadian Navy, är det franska förslaget långt ifrån det enda på Justin Trudeaus skrivbord. Vari, Japan, och dess Taïgeï-klass AIP oceaniska ubåt, har redan åtagit sig att komma närmare Ottawa i detta ämne, med ett fartyg vars två enheter redan har sjösatts, och vars första enhet är under testning och ska komma i trafik i mars 2022. Andra västerländska tillverkare, som t.ex. TKMS med typ 212 NG, Navantia med S80 pluss, Hyundai med Dosan Ahn ChangoEller Kockums med A26, är också på gång, med fartyg för det mesta redan under konstruktion eller till och med i drift, och en mycket mindre osäker framtid än den franska modellen.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT