Washington är redo att sälja nya F-16 till Turkiet enligt RT Erdogan

Förhållandena mellan USA och Turkiet har under de senaste åren varit mer ansträngda och färgade med ett lögnande pokerspel där president Erdogan verkar spela med en viss smak på den internationella scenen. Men sedan ibruktagandet av S-400 långväga luftvärnssystem som förvärvats från Ryssland har den turkiska presidentens ställning blivit betydligt mer komplex med att Washington sanktionerar vad som ibland presenteras, så tveksamt, som "Natos andra armén ", vilket berövar Ankara viss nyckelteknologi för sina egna försvarsprogram, till exempel Altay -tanken och T129 -helikoptern. Ännu värre, detta ledde till landets uteslutning från F-35-programmet och annullering av ordern på 100 flygplan som skulle utgöra en avgörande del av det turkiska militära verktygets framsteg. Sedan dess har landets myndigheter förgäves försökt spela blockmotståndet, ibland i närmar sig Moskva för att antyda en kommande order för Su-35-krigare och till och med Su-57 och ett samarbete med den ryska försvarsindustrin, vid andra tillfällen genom att försöka mer eller mindre starka öppningar mot Washington, särskilt när Donald Trump fortfarande var i Vita huset.

Situationen är inte mycket tydligare från USA: s sida, som använde morot och stick mot Turkiet på ett slumpmässigt och ineffektivt sätt och hotade med eskalerande sanktioner. om Ankara till exempel skulle beställa nya batterier på S-400, medan den fortsätter att vara beroende av den turkiska industrin för vissa delar av F-35-programmet, från vilket den själv officiellt har uteslutits, och genom att bevilja undantag för viss export av försvarsutrustning, för att Ankara ska kunna bevara sina egna exportkontrakt. Dessutom har USA fortfarande inte bestämt sig för de 1,4 miljarder dollar som Turkiet redan betalat under F-35-programmet, för flygplan som det inte har fått och som det förmodligen aldrig kommer att få.

De första exemplen på F-35A som producerades för Turkiet donerades till US Air Force

Det är i detta mer än ogenomskinliga sammanhang som president Erdogan tillkännagav det under en intervju i söndags USA hade kommit överens om att sälja nya F-16 till Turkiet, i kompensation för samma 1,4 miljarder dollar som redan betalats av Ankara, utan att dock ge mer precision när det gäller en möjlig tidtabell, eller angående antalet och typen av berörda flygplan. Några dagar tidigare hade de turkiska myndigheterna meddelat att de som en del av den utländska militära försäljningen begärt Pentagons program för försäljning av standardiserade vapen att förvärva 40 nya F-16 enligt Block 70/72 Viper-standarden, som samt 80 moderniseringssatser för att uppgradera en del av sin egen F-16-flotta till denna standard. Vi måste dock vara mycket försiktiga med den kredit som dessa uttalanden ges.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT