Hur kommer Naval Groups nya undervattensdrönare att omdefiniera marinstrid?

Efter annulleringen av det australiensiska kontraktet för design och tillverkning av 12 konventionella framdrivningsubåtar av Attack -klassen som härrör från Shortfin Barracuda, var den franska skeppsbyggaren Naval Group i en ofördelaktig position, med tanke på att dess image internationellt hade påverkats av detta beslut. Vissa anglosaxiska kommentatorer såg det till och med som ett tillfälle att gå vidare mot en konsolidering av europeiska marina produktionsmedel, med andra ord att eliminera franska från denna marknad för konventionella ubåtar som bestrids av 4 europeiska tillverkare, och som representerar mer än hälften av sin export under de senaste 20 åren med kontrakt i Indien, Brasilien och Malaysia. Om bekräftelsen från Aten på en beställning av tre FDI Belharra-fregatter gav gruppen ett nytt liv, och trots möjligheten för den angående export av kärnkraftsbåtar efter att Washington och London öppnat denna Pandoras låda, är den franska industrimannen fortfarande behövde ett stort tillkännagivande inom undervattenssektorn för att återställa sin image på den internationella scenen.

Detta ägde rum förra veckan under Naval Group Innovation Days, ett evenemang som anordnades för att främja den franska skeppsbyggarens innovationer, i form av en långvarig undervattensstridsdrönare, inte som en digital modell. Eller avlägset löfte, utan som en demonstrator redan monterad och till och med erfaren inom dockning, och som kommer att påbörja en testfas under de kommande dagarna i 2 månader, för att bedöma dess prestanda och validera de tekniska alternativen som valts för dess design. Projektet, som utvecklats i stor hemlighet och på egen hand av Naval Group, gör mycket mer än att sätta industrimannen tillbaka i sadeln inom ubåtskrigföring, eftersom det öppnar oöverträffade operativa, industriella och kommersiella perspektiv, särskilt för ansikte de nya utmaningarna som dyker upp i haven.

En undervattensdrönare byggd för strid

Demonstranten som för närvarande testas av Naval Group är 10 meter lång för en förskjutning på 10 ton och använder en biomimetisk hydrodynamisk form inspirerad av stora valar som spermhvalen. Enligt Naval Group, den kan navigera, i sin nuvarande form, flera dagar i autonom dykning, med en marschfart på 6 knop och en maximal hastighet på 15 knop. Den bär ett skrovsonar för undervattensdetektering, samt en radar och ett elektrooptiskt system på mast när det utvecklas nära ytan. Den har flera kommunikationssystem, inklusive en satellitlänk, en radiolänk och en lågfrekvent länk, som gör det möjligt att kommunicera med ett moderskepp eller en kontrollstation, i form av komprimerade krypterade meddelanden för att öka maskinens smyg. Slutligen har den ett navigations-, sensoranalys- och uppdragskontrollsystem baserat på artificiell intelligens som kombinerar maskininlärning och deterministisk analys för att säkerställa fin kontroll över drönarens handlingar.

Naval Group-demonstratorn lades till sjöss för första gången 2020. Under de kommande dagarna bör den börja en två månaders testfas.

Men dessa uppgifter gäller bara demonstranten som för närvarande testas. Enligt Naval Group kommer denna familj av ubåtstridsdrönare faktiskt att kunna gå långt utöver den nuvarande demonstratorens egenskaper, både vad gäller prestanda och uppdragsprofiler. Således kommer produktionsversionen som ingenjörerna i Naval Group arbetar på att vara längre, 13 meter för en förskjutning på 20 ton, och kommer att ha en autonomi till sjöss, ett diskretion och en högre hastighet än demonstrantens. Det bör noteras i detta avseende att de reducerade modellerna som presenterades under evenemanget var utrustade med en pumpstråle, en strömlinjeformad propeller som gör det möjligt att minska buller och risken för kavitation vid högre hastigheter. Framför allt, utöver ISR: s underrättelseuppdrag som basmodellen är utformad för, kommer en mer imponerande modell, 20 meter lång, att ha ett AIP -framdrivningssystem som ger den en dykautonomi på flera veckor och den potentiella kapaciteten att bära stora nyttolaster, inklusive torpeder mot ubåtar eller skeppsfartyg och maringruvor, vilket öppnar upp ett stort utbud av möjligheter på operativ nivå.

Tvinga multiplikator och nekad åtkomst


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT