Amerikanska soldater har varit utplacerade i mer än ett år på ön Taiwan

Sedan 1979, och upplösningen av det amerikanska Taiwan -försvarskommandot om altaret för normaliseringen av förbindelserna mellan Washington och Peking, hade USA officiellt dragit tillbaka alla sina styrkor som befann sig på ön Taiwan sedan brottet mellan öns myndigheter. och Folkrepubliken Kina 1949. Och om USA alltid hade respekterat, på ett mer eller mindre nitiskt sätt, åtagandet till Taipei för att garantera öns säkerhet, hade ingen amerikansk soldat varit utplacerad där sedan, för att respektera de åtaganden som gjorts med de kinesiska myndigheterna. Officiellt åtminstone sedan enligt en artikel på Wall Street Journal, två dussin medlemmar av de amerikanska specialstyrkorna, åtföljda av en liten avdelning av amerikanska marinister, skulle sättas in för ett uppdrag av bistånd och utbildning till de taiwanesiska väpnade styrkorna, och detta i mer än ett år. Utan att ge officiell bekräftelse sade Pentagons talesman John Supple, vid förhör i frågan, att förbindelserna mellan USA och Taiwan var "i linje" med Washingtons önskan att begränsa det kinesiska hotet.

Enligt artikeln skulle de amerikanska styrkorna på plats endast vara närvarande under relativt korta perioder på några månader, genom rotation av styrkorna, och skulle finnas där endast för frågor om utbildning. Det är dock osannolikt att Peking ser det så. Redan för några månader sedan hade det enkla faktumet att ett transportplan med anknytning till det amerikanska flygvapnet landat i Taipei väckt ilska hos kinesiska tjänstemän och utlöst organisering av många övningar och den nu traditionella maktdemonstrationen från Air Force of the People's Liberation Army på södra delen av ön. Detta slog rekord i måndags med inte mindre än 52 flygplan i flygning samtidigt i öns luftkontrollområdevilket gjorde att luftvärnsförsvaret och den taiwanesiska jaktplanen larmades. Vi kan därför förvänta oss ett starkt och demonstrativt svar under de kommande timmarna eller dagarna, med förmodligen en ökning av provokationer. För de kinesiska myndigheterna är utplaceringen av amerikanska styrkor, till och med symbolisk som fallet här, assimilerad med en utplacering av utländska styrkor på egen mark och kan därför representera en potentiell Casus Belli.

Det kinesiska flygvapnet har intensifierat maktdemonstrationer i södra Taiwan de senaste månaderna, med rekord 52 flygplan under flygning samtidigt den 4 oktober.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till artiklarna om nyheter, analyser och sammanfattningar i sin helhet. Artiklar i arkivet (mer än 2 år gamla) är reserverade för professionella prenumeranter.

Från 5,90 € per månad (3,0 € per månad för studenter) – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT