Ryssland utvecklar "lätt" luftburen version av Tzirkons hypersoniska missil

Sedan ikraftträdandet av Kh47m2 Kinzhal hypersonisk missil Inom det ryska flygvapnet i slutet av 2017 tog landet en bekväm ledning gentemot andra nationer, och i synnerhet USA, på detta område. Och de avgörande testerna av 3M22 Tzirkhon hypersonic anti-ship system Driven under de senaste månaderna har bara förstärkt detta tillstånd, särskilt eftersom Tzirkon till skillnad från Kinzhal använder en ny Scramjet-motor för sin framdrivning. Det är just på grundval av en helt ny scramjet betecknad "Object 70" (Izdelie 70), mer kompakt än den som användes ombord på Tzirkon, som de ryska ingenjörerna hade bekräftat utvecklingen av en ny hypersonisk luft-mark-missil. att äga rum i det nya Su-57 stridsflygplan och drönare S70 Okhotnik-B, missilen Gremlin eller GZUR, utvecklad sedan 2018 av Tactical Missile Armament Corporation (KTRV), och vill faktiskt ha en mini-Kinzhal. I februari i år specificerade den ryska försvarsministern Sergej Shoigu att testerna på denna nya missil skulle börja 2023.

Men den överhängande ankomsten av Greml mötte bara en del av behoven hos de ryska luft- och marinstyrkorna, som än idag använder den tunga och besvärliga missilen Kh-31 för attacker mot fartyg, en missil som inte kan äga rum i innehar nya ryska flygplan. Det fanns många anspelningar på utvecklingen av en miniatyriserad version av Tzirkonutan att en formell bekräftelse på utvecklingen har avslöjats. Det är nu gjort. I en artikel publicerad av den ryska sajten Izvestia, vi lär oss såväl som arbetet för design och prototypning av en ny kompakt hypersonisk missil avsedd att utrusta bl.a. Ryska Su-57 och S-70, hade startat. Den nya missilen, betecknad Larchinka-MD, har utvecklats sedan 2019 av samma designkontor KTRV som utvecklar Gremlin, från vilken den tar över den kompakta Izdelie 70 scramjet-thrusteren.

3M22 Tzirkon anti-ship missil använder en jämförbar Scramjet-typ men mycket större än Izdelie 70 som kommer att driva Larchinka-MD och Gremlin

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT