Ukraina, Taiwan: kommer USA att ändra ställning gentemot Ryssland och Kina?

Den geopolitiska kartan över världen idag är fortfarande i hög grad betingad av avtal som undertecknades under eller strax efter det kalla kriget, och har varit mycket effektivt iscensatt av Moskva och Peking under de senaste 20 åren, utan varken USA eller USA. har i allmänhet inte visat någon beslutsamhet att motsätta sig det. Så här förhandlades fram de kinesisk-amerikanska avtalen kring fallet med ön Taiwan från början av 70-talet, i syfte att ta bort Peking från ekvationen för det kalla kriget och sovjetlägret, och detta trots att ön hade ingen avsikt att gå med i Folkrepubliken Kina. Begreppet inflytande som ärvdes från förhandlingar efter kalla kriget i Östeuropa har också varit kärnan i den ryska politiken i Ukraina, Moldavien, Vitryssland och Georgien, liksom i många tidigare sovjetrepubliker i Kaukasus och Centralasien.

Under de senaste åren har både Peking och Moskva intensifierat sina territoriella och geopolitiska påståenden kraftigt, utan att USA, européerna eller länderna som gränsar till Kinahavet har motarbetat dem kraftfullt och inte velat hota dem. Fruktbara handelsförbindelser med Kina , eller beroende av rysk gas, lämnar ledarna för de två länderna att skärpa sina krav och går så långt som att tala om en "röd linje" om väst skulle utmana dem i dessa ämnen. Det är precis vad Washington, men också Nato, verkar vilja sätta stopp för idag, flera senaste deklarationer pekar tydligt i denna riktning, medan spänningarna fortsätter att öka gentemot dessa två länder. Dessa uttalanden tyder på att västvärlden under USA: s drivkraft framöver skulle vara redo att skärpa sin ton gentemot Moskva och Peking, även om det innebär att korsa de berömda röda linjerna som dragits av Vladimir Poutine och Xi Jinping.

Ukrainas Nato -medlemskap för att innehålla Ryssland

I Europa var det Natos generalsekreterare, den före detta norska premiärministern Jens Stoltenberg, som under en presskonferens efter sitt besök i Washington för att träffa sekreteraren för USA: s försvar Lloyd Austin, förklarade att Alliansen fick nu ändra sin förlängningspolitik för att klara det växande ryska hotet. Och för att tillägga att begreppet rysk inflytande som ärvt från det kalla kriget inte längre stämde överens med den politiska verkligheten i Europa, och att Nato därför inte längre borde avstå från att välkomna nya allierade, även om det skulle korsa de röda gränserna av den ryska ledningen. Naturligtvis är detta en fråga först och främst om Ukraina, som fortsätter att knacka på Natos dörr, och i mindre omfattning av Europeiska unionen, sedan dess annektering 2014., om Krim av ryska styrkor, och det betydande stöd som ges av Moskva till avskiljandet av Donbass. Det måste sägas att med 255.000 900.000 aktiva soldater och XNUMX XNUMX reservister kan de ukrainska väpnade styrkorna representera en stor allierad för Natos östfront, om Alliansen går med på att hjälpa Kiev att modernisera sin utrustning.

De ukrainska arméerna är numeriskt större än de franska, brittiska, tyska eller italienska arméerna. Å andra sidan har de i princip bara föråldrad utrustning som ärvts från sovjettiden.

För några dagar sedan upprepade Ukrainas president Volodymyr Zelenskij sin avsikt att integrera sitt land i Atlantic Alliance, men också att hitta de 25 miljarder dollar som han anser nödvändiga för moderniseringen av dess väpnade styrkor. Kievs kandidatur mottogs, samtidigt med deklarationerna från Jens Stoltenberg, starkt stöd från Polens president Andrzej Duda vid Warszawas säkerhetsforum hölls den 5 oktober. Dessutom efterlyste den senare ett ökat samarbete mellan Nato och Europeiska unionen för att möta det växande hotet från Ryssland och trodde att den senare inte bara hotar alliansens östfront, utan också dess södra och norra front. Och för att uppskatta att, även i dag, de väpnade styrkorna i Atlantic Alliance översteg de ryska arméerna, hade den senare en kapacitet att mobilisera och sätta in dem, vilket gav dem en taktisk och till och med global fördel i Europa. Inte konstigt, eftersom de ryska arméerna har visat att de på tre veckor kunde mobilisera och sätta in mer än 3 120.000 man vid gränsen till Ukraina, där Nato bara kan mobilisera dem. 40.000 XNUMX i bästa fall på ett liknande stafett för att sätta ut dem på dess östra gränser. Under dessa förhållanden kan de ukrainska väpnade styrkorna uppenbarligen ge ett avgörande mervärde för att avskräcka Moskva från alla olyckliga initiativ i Europa, även om USA skulle engagera sig i Stilla havet.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till artiklarna om nyheter, analyser och sammanfattningar i sin helhet. Artiklar i arkivet (mer än 2 år gamla) är reserverade för professionella prenumeranter.

Från 5,90 € per månad (3,0 € per månad för studenter) – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT