British Armoured Vehicle Ajax's Last Chance Mission

Under flera månader har Ajax pansarfordonsprogram för de brittiska väpnade styrkorna mött mycket kritik, efter att stora tekniska problem avslöjades i pressen över kanalen och flera hundra soldater skadades av vapnen. Mycket höga vibrationer och ljudnivå inne i pansarfordon när det rör sig. Myndigheterna har en tidsfördröjning, inte att veta hur man definierar om programmet ska fortsätta, i ett försök att korrigera de ibland förlamande fel som observerats eller slutat direkt. Slutligen beslutet av programmets framtid har anförtrotts direktören för programleveranser från försvarsministeriet, David Marsh, i ett uppdragsbrev som skickades till honom den 1 oktober.

Således fick ingenjören erkänt för sin noggrannhet genom sina 30 års erfarenhet inom den brittiska försvarsdepartementets tekniska avdelning, uppdraget att omdefiniera en robust handlingsplan för att fortsätta utvecklingen av programmet och återuppta leveranserna den grunden för ett kontrollerat schema och garanterad livskraft. Om sådana mål inte rimligen kunde uppnås, fick den senare mandat att helt avbryta och vid behov avbryta programmet helt och hållet. Med andra ord är David Marsh ansvarig för att styra uppdraget med den sista chansen för Ajax -programmet, men också för att rensa de politiska myndigheterna med en teknisk och moralisk garanti om programmet på 5,5 miljarder pund och 589 fordon pansarfordon måste vara inställt.

Trots de stora ambitionerna för Ajax -programmet ligger tankens framtid nu i händerna på en man tvärs över kanalen.

Bara det faktum att delegera ett så viktigt beslut, både ur budgetmässig och operativ synvinkel, är i sig exceptionellt och lovar inte gott för Ajax framtid. Om programmet hade tillgängliga och uppenbara lösningar till förfogande finns det ingen tvekan om att försvarsdepartementet och dess sekreterare Ben Wallace skulle ha haft kontroll över projektet, om det bara var för politisk kommunikation, medan regeringen för Boris Johnson har gjort återuppbyggnaden av den brittiska militärmakten till en stark markör för Storbritanniens återvunna självständighet på den internationella scenen efter Brexit, eftersom Frankrike kunde göra bittra erfarenheter av det australiska fallet. Valet av en moralisk och teknisk auktoritet, med ett så formulerat uppdragsbrev, tyder på att chansen att programmet faktiskt kommer att upphöra nu är mycket reducerad.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT