Med klonen av XQ-98A Valkyrie-drönaren lyfter Kina fram en svaghet i USA:s strategi

På Zhuhai Air Show 2021 presenterade den kinesiska flygplanstillverkaren CASC en klon av den amerikanska XQ-98A Valkyrie-drönaren, FH-97-drönaren, bara några månader efter att den påbörjade flygtester för 'US Air Force.

Dans en tweet publicerad den 29 september, tillförordnad undersekreterare för armén Christopher Lowman förundrades över den operativa överlägsenhet USA:s väpnade styrkor kommer att ha på slagfältet inom en snar framtid, när F-35:or, drönare och missilkryssare samtidigt kommer att träffa mål som engagerats av amerikanska marktrupper med precision lång- räckviddsvapen, allt tack vare ett konstant och realtidsutbyte av information från alla enheter och utvecklingen av den artificiella intelligensen.

Det syftar uppenbarligen på den gemensamma alldomänläran som idag representerar ryggraden i amerikansk strategi under de kommande åren för att motverka maktökningen för de kinesiska väpnade styrkorna i Stilla havet, såväl som alla program relaterade till det, till exempel de "förbrukningsbara" stridsdrönarprogrammen som piloteras av en generisk AI utvecklad inom ramen för US Air Force Skyborg -programmet.

Men denna doktrin kan bara vara verkligt effektiv under förutsättning att ett strikt postulat respekteras, nämligen att motståndaren inte utrustas med samma förmåga till kommunikation, samarbetande och autonoma system, som representerar mervärdet av modellen.

Man kan dock tvivla på detta när man observerar drönarna som presenterades av den kinesiska statliga flygplanstillverkaren CASC på Zhuhai-mässan i år, och i synnerhet den "potentiellt förbrukbara" stealth-stridsdronan FH-97, som är ingen mindre än en klon av drönaren XQ-98A Valkyrie från det amerikanska företaget Kratos, och en av nyckelmodellerna i det amerikanska flygvapnets Skyborg-program.

Det är sant att den presenterade FH-97 bara är en modell. Naturligtvis är detta en ofullkomlig kopia av den amerikanska modellen. Men uppenbarligen har Peking inte för avsikt att låta Washington och dess allierade ta några tekniska eller doktrinära framsteg under de kommande åren, gå så långt som att reproducera nästan identiskt, och på särskilt kort tid, nyckelprogram för att säkerställa detta.

Valkyrie Altuis Drones Gigones e1617710480149 Militär planering och planer | Försvarsanalys | Stridsdrönare
Kratos XQ-58A Valkyrie drönare är en av tre modeller som valts ut av det amerikanska flygvapnet som en del av Skyborg-programmet för att designa en potentiellt förbrukbar stridsdrönare

Liksom Valkyrie är FH-97 en stridsdrönare i 6-tonsområdet, med en uppskattad längd på 9 meter och ett vingspann på 8 meter, med hjälp av en smygarkitektur initierad av Barracudan utvecklad av EADS för Tyskland 2006, och sedan övertagits av Kratos för sin Valkyriemen också av den ryska Grom, den indiska CATS Warrior, och mer fritt av många pågående program av typ drönare Lojal Wingman et Fjärrbärare.

Till skillnad från Valkyrie drivs FH-97 av två små turbojetmotorer, och inte en enda kraftigare, detta har förmodligen att göra med de svårigheter som kinesisk industri fortfarande stöter på när det gäller att utveckla pålitliga och ekonomiska turbojetmodeller. Den har en beväpningsfack för att ta emot ammunition, missiler och herrelösa ammunition upp till 250 kg, och har ett frontalt elektrooptiskt system för detektering och vägledning.

Mycket lite information har avslöjats om kontrollen av maskinen och dess autonominivå, men det är användbart att komma ihåg att J-16 och den framtida tvåsitsiga J-20 från People's Liberation Army kommer att vara utrustade för kontroll och samarbete med stridsdrönare.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Militär planering och planer | Försvarsanalys | Stridsdrönare

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna