Genom att klona XQ-98A Valkyrie-drönare lyfter Kina fram svaghet i USA: s strategi

Dans en tweet publicerad den 29 septemberTillförordnad undersekreterare för armén Christopher Lowman förundrades över den operativa överlägsenhet som USA: s väpnade styrkor kommer att ha på slagfältet inom en snar framtid, när F-35: or, drönare och missiler kryssningsfartyg samtidigt kommer att slå mål som engageras av amerikanska marktrupper med precision långdistansvapen, allt tack vare ett konstant, realtidsutbyte av information från alla enheter och framstegen för artificiell intelligens. Det hänvisar uppenbarligen till den gemensamma alldomänläran som idag representerar ryggraden i amerikansk strategi under de kommande åren för att motverka tillväxten av de kinesiska väpnade styrkorna i Stilla havet, liksom alla relaterade program, till exempel de "förbrukningsbara" stridsdrönare som styrs av en generisk AI som utvecklats under US Air Force Skyborg -programmet.

Men denna doktrin kan bara vara verkligt effektiv om ett strikt postulat respekteras, nämligen att motståndaren inte har samma kapacitet för kommunikation, kooperativt engagemang och autonoma system, som representerar modellens mervärde. Man kan dock tvivla på detta genom att observera drönarna som presenterades av den kinesiska statliga flygplanstillverkaren CASC vid årets Zhuhai -utställning, och i synnerhet den "potentiellt förbrukbara" stealth-stridsdronan FH-97, som inte är någon annan än en klon av XQ-98A Valkyrie från det amerikanska företaget Kratos, och en av nyckelmodellerna för Skyborg-programmet för US Air Force. Visserligen är den presenterade FH-97 bara en modell. Naturligtvis är detta en ofullkomlig kopia av den amerikanska modellen. Men det är uppenbart att Peking inte har för avsikt att låta Washington och dess allierade ta några tekniska eller doktrinära framsteg under de kommande åren och gå så långt som att reproducera nästan identiskt, och inom särskilt korta tidsramar, viktiga program för att säkerställa detta.

Kratos XQ-58A Valkyrie-drönare är en av de tre modellerna som valts av US Air Force som en del av Skyborg-programmet för att designa en potentiellt förbrukningsbar stridsdrona

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT