Nordkorea tillkännager ett framgångsrikt test av hypersoniskt segelflygplan

Den 28 september lanserade de nordkoreanska väpnade styrkorna en annan ballistisk missil med kort räckvidd. Men enligt statens webbplats Rodong Sinmun var detta test mycket mer än bara ett annat uttryck för Pyongyangs irritation över amerikanska manövrar i Sydkorea och Stilla havet, eftersom det enligt uttalanden Nordkorea var att testa en ny missil utrustad med en hypersonisk segelflygplan , Hwasong-8. Uppskottet spårades enligt uppgift av sydkoreanska radarer, med en topp på 30 km och en inspelad räckvidd på 200 km. Men enligt Pyongyang skulle testet ha varit helt tillfredsställande, även gå så långt som att publicera ett foto av sjösättningen, med verkligen vad som kan se ut som en hypersonisk glider monterad på den ballistiska missilen. Nordkoreas ledare Kim Jung Un bekräftade vid den åttonde nordkoreanska arbetarkongressen att landet utvecklade sitt eget hypersoniska vapenprogram, men vid inga tillfällen trodde västerländska experter att Pyongyang kunde ha varit så avancerat. att kunna testa ett hypersoniskt segelflygplan under verkliga förhållanden, en teknik som bara USA, Ryssland och Kina har behärskat hittills.

Uppenbarligen måste du vara mycket försiktig med dessa uttalanden. Inget tyder på, i den information som överförts av de sydkoreanska myndigheterna, att radarens spårning av missilen kan visa egenskaper hos dem med vilka hypersoniska segelflygplan är utrustade, särskilt en stor manövrerbarhet i atmosfärisk fas. Det publicerade fotot (i huvudillustrationen) visar för sin del faktiskt roder på missilstridshuvudet, men dessa skiljer sig något i form av modellerna som används i Ryssland (Avagard), Kina (DF-17) eller i USA ( Waverider), och kan föreslå mer av en manövrerande atmosfärisk återinträde stridshuvud än av en sann hypersonisk segelflygplan. Slutligen överensstämmer räckvidden som registrerades under testet, 200 km för en apogee på 30 km, med en ballistisk missil med kort räckvidd och kännetecknar inte en hypersonisk glidfas.

Den kinesiska DF-17 är en av få operativa hypersoniska segelflygplan inom en väpnad styrka. Observera själva segelflygplanets utseende, helt annorlunda än vad vi gissar från den nordkoreanska modellen

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT