Grekland och Frankrike går samman i ett historiskt försvarspartnerskap

Den här tisdagen den 28 september undertecknade Frankrikes president Emmanuel Macron och Greklands premiärminister Kyriákos Mitsotákis, i närvaro av militärministrarna Florence Parly och Nikólaos Panayotópoulos, ett mycket ambitiöst samförståndsavtal om förvärvet av 3 FDI Belharra -fregatter och 6 ytterligare Rafale stridsflygplan för de grekiska marin- och flygvapnen, samt ett försvarsavtal som binder de två länderna vid aggression. Utöver de kommersiella och ekonomiska aspekterna kan detta historiska avtal mellan de två europeiska länderna mycket väl utgöra den effektiva utgångspunkten för det europeiska försvarsinitiativ som den franske presidenten önskar såväl som uppenbarligen början på ett samarbete. långt utöver de kontrakt som tecknades idag.

En fast order på 3 FDI och 6 Rafale

Den mest synliga aspekten av detta avtal som undertecknades idag mellan de två statscheferna är naturligtvis i storleksordningen 3 FDI Belharra -fregatter och 6 nya Rafale stridsflygplan, utöver de 18 andra enheter som redan beställts av Aten i början av året. Kontraktet, uppskattat till cirka 3 miljarder euro, är mycket välkommet för den franska försvarsindustrin som drabbats hårt av den australiska episoden men också Schweiz. Dessutom kommer de tre fregatterna att monteras på Naval Group -platsen i Lorient, vilket gör det möjligt att accelerera produktionshastigheten och mycket sannolikt att sänka kostnaderna, de två första fartygen som ska levereras 3 och det tredje 2025. Vi misstänker därför att bland de 3 fregatterna som ska byggas kommer några att tas från den ursprungliga lastplanen för de 2026 fregatterna av samma typ som beställts av den franska marinen, som till exempel var fallet med FREMM -fregatterna sålda till Egypten och Marocko. Detta är utan tvekan utmärkta nyheter för Lorient -webbplatsen, som behövde ytterligare arbete under de kommande åren, vilket gjorde det möjligt att säkra högkvalificerade jobb och stödja den regionala ekonomin.

Med storleksordningen 6 ytterligare kommer det grekiska flygvapnet att ställa upp 24 Rafale, en siffra som mycket väl kan kallas att växa under de kommande åren.

Det är lätt att föreställa sig att tillkännagivandet av Aten beslut till förmån för Frankrike delvis var betingat av det australiska avsnittet; Det är ändå sant att det är ett avtal som förhandlats fram efter en hård kamp mot 5 andra amerikanska och europeiska industrimän som är fast beslutna att vinna i denna tävling. Beloppet på 3 miljarder euro som förskott för kontraktet tyder på att Frankrike verkligen har beviljat rabatterna till Aten, med ett enhetspris för varje utrustad och beväpnad fregatt på cirka 800 miljoner euro, service och utbildning ingår, vilket ger FDI tillbaka till priserna närmare dem av sina konkurrenter, samtidigt som de är mycket mer effektiva inom alla områden, och särskilt när det gäller luftvärnsförsvar. Ordern på de 6 extra Rafale, å sin sida, hade redan bekräftat av den grekiska premiärministern för några dagar sedan. Genom dessa två förvärv kommer de grekiska väpnade styrkorna att gynnas väsentligt ökad militär makt mot Turkiet, precis som den senare nyligen tillkännagav det mycket troliga förestående förvärvet av en andra sats med ryska tillverkade luftfartygssystem S-400 och lanseringen av FT-2000 tunga förstörarprogram.

Starten på ett djupt industriellt samarbete


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT