Med amiral Nakhimov kommer Ryssland att ha den mest kraftfullt beväpnade kryssaren 2023

De sovjetiska kärnkryssarna i Kirov-klass betraktades, när de gick i tjänst 1980, som de mest kraftfulla marina ytanheterna som existerade, med undantag för hangarfartyg, och tvingade den amerikanska flottan att återvända till tjänst. att försöka balansera saker. Tungt beväpnade, kärnkraftsdrivna och en besättning på 4 officerare och sjömän, dessa fartyg hade makalös eldkraft fram till Sovjetunionens kollaps. Under de närmaste 800 åren drogs två av kryssarna, Kirov till Admiral Ushakov och Frunze till Admiral Lazarev, ur tjänsten 30 respektive 2001. Piotr Velicki (Peter den store), klassens sista enhet, lanserades under tiden 1999 och antogs till aktiv tjänst 1996 i en moderniserad version. Sedan 1998 och en sista reparationsfas har hon varit flaggskeppet för Northern Fleet och den enda enheten i klassen som faktiskt har varit i drift hittills.

Den sista av de fyra kryssare av Kirov-klass, admiral Nakhimov, fd Kalinin, togs i bruk 4, men drogs tillbaka 1988 för reparation och modernisering. Det förblev i reservstatus fram till 1999, då amiralitetet efter mycket tvekan beslutade att göra det till en mittpunkt i sitt marinsystem fram till ankomsten av de nya tunga förstörarna. Ett stort moderniseringsprojekt började därför på Sevmash -varven för att göra kryssaren till ytan med den mest imponerande eldkraften för tillfället. Och enligt Vladimir Korolyov, biträdande VD för United Shipbuilding Corporation for Military Shipbuilding i en intervju med Tass -byrån, det går mot sitt slut, eftersom admiral Nakhimov ska ansluta sig till den ryska flottan 2023, med helt förnyad kapacitet. Och av kapacitet kommer Nakhimov inte att saknas!

Kryssaren Piotr Velickiy har samma S-300F / M-system som admiral Nakhimov, men behöll sina P700 Granit-fartygsmissiler och SAN-4 Osa-system för nära luftförsvar

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter -

Artiklarna i full åtkomst är tillgängliga i avsnittet "Gratis föremål". Flash-artiklarna är tillgängliga i full version i 48 timmar. Prenumeranter har tillgång till de fullständiga analys-, nyheterna och syntesartiklarna. Artiklar i arkivet (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Köp av prenumerationer är endast tillgängligt från webbplatsen - avsnittet Prenumerationer och verktyg


Om du vill veta mer

Meta-försvar

GRATIS
SIKT