Lockheed-Martin och Airbus möter Boeing för ett nytt US Air Force Refueller-kontrakt

År 2008 vann Airbus, då EADS, och amerikanska Northrop Grumman KC-X-tävlingen om att leverera ett nytt tankfartyg till det amerikanska flygvapnet, med ett flygplan betecknat KC-45A härrörande frånA330 MRTT. Men efter juridiska protester från Boeing, som erbjöd sin KC-46, togs beslutet att avbryta tävlingen och göra den till en ny. Inför intensiv lobbying från det amerikanska företaget och Northrop Grummans utträde ur partnerskapet med EADS vann Seattle-flygplanstillverkaren äntligen den nya tävlingen 2011, baserat på en Boeing B-767 anpassad till USA: s behov Air Force, och betecknad KC-46A. En order på 179 flygplan undertecknades sedan, med en första leverans av 18 tankfartyg för 2018. Resten, vi vet det: medan Boeing -programmet såg sina deadlines flyga för att uppnå full operativ kapacitet i bästa fall 2023, och kostnaderna kommer att växa med 5 miljarder dollar, delvis av Boeing själv. Samtidigt visade sig A330 MRTT vara en stor operativ och kommersiell framgång, flygplanet var i tjänst eller leddes av 13 flygvapen runt om i världen och hade till stor del bevisat sitt värde, inklusive i strid i händerna på franska eller brittiska piloter.

De 179 flygplan som beställts av det amerikanska flygvapnet representerar emellertid bara en fjärdedel av dess tankflotta, och en ny tävling måste lanseras under de kommande månaderna, den här gången utsedd till KC-Y och med ett andra parti om 160 nya tankfartyg som ska levererad från 2029. Boeing kommer naturligtvis att erbjuda sin KC-46A, redan i tjänst hos USAF, vilket utan tvekan utgör en stor tillgång, trots den tumultartade historien om enheten som patt lösa några kritiska punktertill exempel nattvisionssystemet som gör att tankningsoperatören, kallad Boom, kan rikta tankmunstycket på baksidan av amerikanska flygplan. Men på styrkan av den beprövade framgången med sin A330 MRTT avser Airbus än en gång att försvara sina chanser mot Boeing i ett försök att säkra ett större kontrakt till skillnad från alla andra inom detta område.

KC-46A Pegasus stötte på många tekniska och industriella svårigheter under utvecklingen

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT