Är uppsägningen av Naval Groups australiensiska kontrakt verkligen en överraskning?

I ropet av bedövade uttalanden som ropar av förvåning och anglosaxiskt förräderi angående'' uppsägning av kontraktet för konstruktion och lokal konstruktion av 12 ubåtar Konventionellt drivna Shortfin Barracuda i Australien, ett dissonant uttalande har gått nästan obemärkt, även om det medför en omisskännlig legitimitet och uppriktighet. Enligt Vincent Hurel, generalsekreterare för CGT Naval Group i Cherbourg, besvikelsen är bara "måttlig", i den mån ”risken var känd”. Och för dem som följde utvecklingen av detta program vid antipoder hade utsikterna för detta kontrakt försämrats allvarligt under några månader, och till och med flera år.

Efter euforin under de första månaderna efter undertecknandet av avtalet upplevde Naval Group -teamet vad de på Airbus Helicopters redan visste och vad britterna experimenterar med om Hunter -klassens fregatter, nämligen att Australiens försvarsindustripolitik är mycket komplex, och representerar en stor politisk fråga i landet. Faktum är att det konservativa motståndet mot den nuvarande Labour -regeringen snabbt tog tag i ämnet för att göra det till en kritisk axel mot sina motståndare. Och naturligtvis tog de inte slut på ammunition, för som vanligt har myndigheterna i Canberra kraftigt ändrat sina förväntningar mellan det initiala behovet som gjorde det möjligt att göra den initiala kostnaden och de slutliga iterativa önskemålen som uttryckts genom åren . vattnet. I själva verket har programmet, som ursprungligen skulle komma in i ett kuvert på 40 till 50 miljarder australiska dollar, sett att kostnaden exponerats för att nå 90 miljarder dollar på bara 3 år.

För CGT -representanten för marinplatsen i Cherbourg där franska ubåtar samlas är Canberras beslut att säga upp kontraktet bara en måttlig överraskning.

Tidsfristerna gick under tiden från en första ubåt som levererades under andra halvan av decenniet, till en första leverans 2033 i bästa fall, vilket tvingade Royal Australian Navy att starta ett program för att förlänga livslängden för dess Collins-klass ubåtar. Uppenbarligen kommenterades alla dessa glidningar i stor utsträckning av pressen och den australiensiska oppositionen, och ansvaret tillskrevs främst Naval Group, som såg att dess offentliga image försämrades snabbt i landet. Situationen förvärrades när den brittiska regeringen beordrade samråd för att studera alternativa lösningar, som specificerade att inkludera svenska Kockums, designer för Collins, som hade uteslutits från SEA 1000 -tävlingen eftersom han inte hade ubåtar som svarade. På de begärda kriterierna. Faktum är att den svenska tillverkaren, men också den tyska TKMS som mycket illa accepterat att ha gett efter för Naval Group i denna tävling, startade en intensiv lobbykampanj i australiensisk press för att påpeka bristerna i det fransk-australiensiska programmet och för att lägga fram sina egna lösningar.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT