DARPA är intresserad av Biomining för att minska USA: s beroende av kinesiska sällsynta jordartsmetaller

I och med att spänningarna mellan USA och Kina förstärks, en oro uppstod mycket snabbt när det gäller leveransen av sällsynta jordartsmetaller, uppkallad efter denna grupp på 17 metaller som erbjuder unika elektromagnetiska egenskaper, för dess industri, och i synnerhet flyg- och försvarsindustrin, som är en stor konsument av dessa material. Peking kontrollerar dock fortfarande 37% av världens identifierade reserver, 70% av produktionen av sällsynta jordartsoxider i global skala och 95% av produktionen av transformerade element. Det blev snabbt kritiskt för Washington att säkra denna sektor., genom att multiplicera leveranskällorna, genom att uppmuntra flera partner, till exempel Australien och Brasilien, att öka sin produktion och förädla kapacitet, och genom att försöka hitta fyndigheter på egen mark. Utvinning och bearbetning av sällsynta jordartsmetaller är dock en process som är både dyr och framför allt mycket skadlig för miljön, vilket inte underlättar utvecklingen i många länder som ändå har bevisade resurser.

Inför denna observation, DARPA, forsknings- och innovationsbyrån vid Institutionen för La Défense, har lanserat ett ambitiöst program, som syftar till att utnyttja en redan välkänd teknik för att utvinna andra metaller, och som är mycket mindre förorenande och restriktiv än traditionella processer, Biomining. Dess princip är enkel, eftersom den innebär att man använder kapacitet hos vissa mikroorganismer för att extrahera och absorbera dessa metaller i jonisk form från en "förorenad" miljö, för att sedan extrahera dessa metaller genom att fälla ut jonerna i cellerna i dessa mikrober. Processen demonstrerades 1951 av doktor Kenneth Temple, som observerade att protobakterierna A. ferrooxidaner utvecklats underbart i en lösning rik på järnjoner. Sedan dess har den utvecklats i industriell skala, och flera länder, inklusive Sydafrika och Brasilien, använder den för utvinning av koppar, järn, guld men också uran.

utvinning och omvandling av sällsynta jordartsmetaller är baserade på extremt förorenande och energikrävande processer.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter - från €1 den första månaden

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna om analyser, nyheter och sammanfattning. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Alla prenumerationer är icke bindande.


Om du vill veta mer

Meta-försvar

GRATIS
SIKT