Abrams, Challenger 3, Armata ...: Vad är moderna stridsvagnar värda? 2/3

Efter att deras programmerade försvinnande nästan har tillkännagivits med uppkomsten av nya vapensystem, blir tanken återigen en viktig markör för en väpnad styrks militära makt, på alla teatrar. Den här artikeln är den andra i en serie om 3 som är utformade för att presentera huvudmodellerna av moderna stridsvagnar som utrustar eller kommer att utrusta väpnade styrkor runt om i världen. En första artikel presenterade den tyska leoparden 2, den kinesiska typen 99A, den israeliska Merkava Mk IV och den franska Leclerc. Detta presenterar amerikanska M1A2C Abrams, British Challenger 3 och den ryska T-90M och T-14 Armata. En sista artikel kommer att presentera turkiska Atlay, sydkoreanska K2 Black Panther, japanska typ 10 och italienska C1 Ariete.

USA: M1A2C Abrams

1972, i slutet av Vietnamkriget, var de amerikanska arméerna blodlösa, handikappade av tio års investeringar i en specifik teater, och många av dess land- och luftutrustning erbjöd inte längre betydande mervärde inför sina kostnader. ekvivalenter. Detta var särskilt fallet med M10 Patton-tanken, ett derivat av M60 och i drift sedan 48, men som på många områden överträffades av sovjetiska T-1960, liksom av den nya T-64 som kommer in service 72. För att möta det, och inte utan stora svårigheter, genomförde den amerikanska armén ett bra program som kommer att betecknas BIG 1973, och som kommer att föda 5 av 6 -talets mest effektiva utrustning: Infanteriet Combat Vehicle M80 / M2 Bradley, M3 / 108 självgående pistol, Patriot luftvärnssystem, AH-109 Apache och UH-64 Black Hawk helikoptrar, liksom den mest symboliska av alla, M60 Abrams huvudstridsvagn. Bryter mot den enkla läran som ärvdes från M1 Sherman, och förevigades av M4 och M48, var Abrams samtidigt ett rullande monster, ett koncentrat av teknik och hade en eldkraft lika med den enda Leopard 60 -tysken vid den tiden . Han demonstrerade denna makt under första golfkriget, med en mycket tydlig uppstigning över den irakiska T2 och T62, förstörde majoriteten av de stridsvagnar som uppstod för minimala förluster, till stor del kopplade till eld från andra. Abrams eller M72 Bradleys HOT -missiler.

Den första versionen av M1 Abrams var utrustad med en 105 mm pistol som de flesta stridsvagnar på 60- och 70 -talen

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT