Kommer den ryska staten att ta kontroll över Checkmate -programmet?

Några veckor sedan, strax efter presentationen av den nya Sukhoi -ljuskämpen som utsetts till Checkmate, Yuri Slyusar, chef för United Aircraft Corporation och Sergey Chemezov, president för Rostec, hade både gett detaljer om programmet, dess uppkomst och dess ambitioner. Vi fick alltså veta att jägaren hade utvecklats i eget kapital av Rostec, och att en första exportkund redan hade kommit fram, medan monteringen av den första prototypen redan skulle ha integrerat kraven från denna. Inget indikerades dock om en eventuell inblandning av den ryska staten själv i programmet, även om Sergej Chemezov upprepade gånger har antytt att han hoppades på en order från det ryska flygvapnet. Situationen har tydligen utvecklats sedan dess, om vi ska tro uttalandena om Dmitrij Shugayev, direktören för internationellt tekniskt samarbete, i samband med Eastern Economic Forum (EEF) i fredags.

Enligt honom kommer Checkmate -programmet att finansieras helt av Ryssland själv, eftersom de nödvändiga bestämmelserna har tagits i denna riktning. Dessutom, och kategoriskt har den senare nekar till något internationellt samarbete, inte ens någon förhandling kring programmet med en utländsk partner, i fullständigt motstånd mot uttalandena från ledarna för UAC och Rostec. Denna vändning har förbryllat många observatörer, särskilt eftersom Dmitry Shugayev, som vanligt, knappast var ordenlig utöver dessa två tillkännagivanden. Detta förnekande verkar dock överensstämma med den strategi som Moskva använt de senaste åren när det gäller internationella förhandlingar och utveckling av vapensystem.

Marknadsföringen mellan presentationen av Chekcmate på den ryska MAKS-2021-mässan är på många sätt i motsats till den lågbrusstrategi som Moskva använt i flera år på detta område.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT